Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
2 février 2013 6 02 /02 /février /2013 14:44

fase-1.jpg

Gedichten die uitsluitend worden voorgedragen, niet gedrukt, liedjes die enkel live kunnen beluisterd worden, kunstwerken die mogen bekeken worden maar niet gekocht. Ik hou van weerhaken. Liliane Obrenica Nicola (°1960) is zo een aparte, voortreffelijke weerhaak die weigert afstand te doen van haar creaties. Geen NV dus, laat staan een Bvba…

*

Liliane Obrenica Nicola is geboren in Roemenië te Moldava Noua aan de oevers van de Donau. Zij was er 19 jaar onderwijzeres en heeft er trouwens ook tentoongesteld.

Opgegroeid onder de dictatuur van Ceaucescu ontvluchtte zij de armoede in haar geboorteland-zonder-hoop. Na een kort verblijf tussen 1992 en 1995, vestigde ze zich in 1999 met haar zoon definitief in ons land. Ze vond hier gratis logies en overleefde in bittere armoede. De enige optie om in België te kunnen blijven was een hogere studie. Op haar veertigste schreef ze zich in aan de Académie des Beaux-Arts in Brussel, waar ze na vier jaar als interieurarchitect afstudeerde.

*

Me, Myself & I In wordt drie etappes opgebouwd. De kunstenares voert de toeschouwer langsheen het coloriet van haar leven. Ze noemt deze 'metamorfosen' of 'transformaties'.

fase-1-bis.JPG

My Angel

De eerste etappe heet 'De Onschuld' – met een dromerige toets zoals in 'My Angel', de Roemeense engel die wil ontsnappen aan het verschroeiende zuur van een bloederige dictatuur. Zij is de engel met ‘la vue de l’invisible', het niet toonbare van een droomwereld.

De tweede etappe kreeg de naam 'Het Heden'. Woorden worden hier toegevoegd om het bittere van ontheemding te benadrukken. De eenzaamheid van de banneling, de afwijzing van de ontwortelde. In 'le maintenant' luidt de schreeuw van de verworpene.

fase-2.JPG

My apocalypse

De derde etappe is 'Het Begin', met als ondertitel 'de vooruitgang, de transformatie, het gekleurde verticale”, vormt de derde etappe. Dit begin wordt vertaald in eenvoudige, gekleurde verticale lijnen. Het is een 'ooit' dat wijst naar het infinitum, het 'nooit' afgewerkte van het leven.

fase-3.JPG

After "THE NOTHING"... LIGHT... THE LIGHT... of course

De tentoonstelling loopt tot 8 maart 2013 in Opus 4, een wijn en tapasbar met annex de kunstgalerie Love2arts, in het Hertogenpark aan de Desguinlei 90 te Berchem. Van harte welkom op de vernissage, zaterdag 9 februari om 20u, die met een muzikale verrassing aan de piano zal worden opgeluisterd.

Frank DE VOS

Fase-0.jpg

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche