Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
10 août 2011 3 10 /08 /août /2011 03:23

 

LouisVerbeeck.jpg

Louis Pierre Andre Verbeeck werd op 26 november 1932 geboren in Tessenderlo als tweede van zes kinderen. Hij is cabaretier, radio-figuur, gelegenheidsdichter, schrijver van kleinkunstliedjes, columnist, kortom een artistieke duizendpoot, en bovenal een levensgenieter.

Reeds van jongs af was Louis gebeten door de schrijversmicrobe. Tijdens zijn middelbare studies aan het Sint-Jan Berchmanscollege in Diest publiceerde hij al in diverse regionale bladen, zoals de plaatselijke krant Boerenbelang. Na de humaniora studeerde Louis Germaanse filologie aan de KUL. Hij was bestuurslid van de studentenvereniging Germania en praeses van De Bessem, een studentenclub uit het Hageland. Zijn grappige schrijfstijl leende zich uitstekend voor de studententijdschriften Germania en Universitas (later Ons Leven).

Na zijn studies was de creatieve vloed van de jonge Limburger niet meer te stoppen. Vooral door zijn cursiefjes, die hij in een tempo van vier of vijf per week de wereld instuurde, kreeg hij een ruime bekendheid. Ze hadden hun vaste plaats in De Bond, Tévé-blad en 't Pallieterke. Zijn cursiefjes werden ook vaak te boek gesteld. In 1960 debuteerde hij met de kolderbundel Vergulde Ramenassen en in 1962 schreef hij, in samenwerking met Jos Ghysen, De Muzen hebben hun ekskuzen, dat een Vlaamse bestseller werd. In 1963 kwam De tweede Muzen en sindsdien zijn er zowat 60 bundels verschenen. Enkele titels: Een zonnebloem in de veranda, En toen lachte Abraham, Soep met lettertjes, Bubbelgummen, In de achteruitkijkspiegel, Lachen mag van God, Dagboek van een ongedoopte, Gewenste intimiteiten, Beknopte Handleiding van De Echte Bierdrinker, Van internaat tot internet.

Louis schreef ook ontelbare liedjesteksten voor o.a. Rocco Granata, de Strangers, Bobbejaan Schoepen, Louis Neefs en Connie Neefs, Luc Appermont, Lea Cousin. De lijst van chansonniers die zijn liedjes zongen, wordt echter aangevoerd door Miel Cools, van wie iedereen zich nog het onvergetelijke Lodewijk de Beduimelde en Soeur Marie-Claire zal herinneren. Ook de Vaganten en de Elegasten zongen liedjes van Verbeeck, en ja, zelfs Nederlandse artiesten zoals Liesbeth List en Herman van Veen.

Maar Louis schrééf niet alleen liedjesteksten, dikwijls zóng hij zijn liedjes ook zelf, begeleid door zijn trouwe pianist Raf Deckers. In 1960 stapten de twee voor het eerst op het podium om dat gedurende een tweetal decennia intens vol te houden. Met Jef Burm maakte hij ook de musical Allo Sjoe (op het toneel gebracht door Burm en Denise Deweerdt).

Louis Verbeeck was ook een radioman. Bij Omroep Limburg heeft hij vele programma’s in de kleinkunstsfeer gepresenteerd. Zo was hij medewerker aan de programma’s In het Spionnetjeen Spiegel van Belgie. Ook op de televisie was hij een vertrouwde verschijning dankzij de populaire quiz 't Is maar een woord met o.a. Louis De Lentdecker, Gaston Durnez en Louis Paul Boon.

In de jaren zeventig werd Verbeeck hoofdredacteur van het huis-aan-huisblad Koerier en zelfs enkele maanden van het dagblad De Krant. Zijn vaste broodwinning verdiende Louis bij het onderwijs. Van 1956 tot 1959 was hij leraar aan het Sint-Jozefscollege van Beringen en van 1959 tot 1972 aan het Koninklijk Atheneum te Hasselt. In 1977 werd hij docent aan de Rijks Normaalschool van Hasselt. Hoewel hij dertig jaar leraar was, voelde (en voelt) hij zich in hart en nieren schrijver. Het schrijven van cursiefjes was, en is, voor hem “een vorm van ademen", zei hij ooit. Ook nu hij gepensioneerd is, schrijft hij nog wekelijks stukjes voor weekbladen.

De verdiensten van Louis Verbeeck gingen niet onopgemerkt voorbij. In 1992 werd hij door het gemeentebestuur van Tessenderlo tot ereburger van de gemeente benoemd. In 2009 ontving hij van de Cultuurraad van datzelfde Tessenderlo de cultuurprijs voor een levenslange carrière in de kunsten. In december 2010 werd hem in cc Het Loo te Tessenderlo hulde gebracht met een woord- en liedjesprogramma, met optredens van o.m. De Vaganten en Miel Cools

En nu krijgt hij dus de Nestorprijs.

Frans DEPEUTER

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche