Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
9 août 2011 2 09 /08 /août /2011 03:18

 

Toen zij vijf jaar geleden geconfronteerd werden "met de zoveelste miskleun bij het toekennen van literaire prijzen in Vlaanderen, werden al die willekeur en vriendjespolitiek de redactie van het tijdschrift Heibel te machtig”.

Om toch voor een klein tegenwicht te zorgen riepen Frans Depeuter en Robin Hannelore een nieuwe prijs in leven: de Nestor.

“De bedoeling is oudere kunstenaars die zich consequent en stijlvol hebben ingezet voor de Vlaamse cultuur, de verdiende erkentelijkheid te betonen en op gepaste wijze te huldigen.”

Het is een a-politieke prijs met als motto ‘Oud maar niet out'.

De gevierde Nestors waren vooralsnog Jan Veulemans, Herman Vos en Miel Cools in 2007, Will Ferdy en Gaston Durnez in 2008,  Louis Neefs (+, vertegenwoordigd door zijn zus Connie) en Cas Goossens in 2009, en Zjef Vanuytsel, Frank-Ivo van Damme en Joke van den Brandt in 2010.

Voor het 'nestoraat' van 2011 viel de keuze op de kleinkunstenaar Louis Verbeeck en de folkgroep De Elegasten.

De Nestors ontvangen een oorkonde van de kalligraaf Jos Boeckx en een symbolisch beeldje, 'de Nestor’, ontworpen door de keramiste Reinhilde Van Grieken. De eerste twee jaren kregen ze ook een ets van kunstschilder-beeldhouwer Achilles Cools, sindsdien ontvangen ze een ets van kunstschilder Renaat Veris
Van in het begin kreeg het initiatief de volle steun van de cultuurraad en het stadsbestuur van Herentals.

De redactie van het tijdschrift Heibel, cc ’t Schaliken, de cultuurraad en het stadsbestuur van Herentals nodigen iedereen van harte uit op de uitreiking van de Nestorprijs 2011 op zaterdag 20 augustus om 15 uur in cc ’t Schaliken, Grote Markt 35, te Herentals (graag aanwezigheid bevestigen aan Frans Depeuter, tel. 014-26 63 39 of depeuter.frans@telenet.be)

 

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche