Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
30 novembre 2009 1 30 /11 /novembre /2009 04:34


Op woensdag 9 december 2009 is modehistorica Nele Bernheim te gast in de Universiteitsbibliotheek Gent. Zij vertelt er het verhaal van het Brusselse modehuis Norine dat tijdens het interbellum aan de wieg stond van de Belgische avant-gardemode. Het modehuis werd geleid door het charismatische koppel Paul-Gustave Van Hecke (Gent, 1887 – Brussel, 1967) en Honorine Deschryver (Gent, 1887 - Brussel, 1977). Norine werkte samen met expressionisten en surrealisten zoals Frits Van den Berghe, René Magritte, Man Ray en Max Ernst. Het huis stond garant voor artistiek hoogstaande en vooruitstrevende ontwerpen en was het eerste en lange tijd het enige Belgische modehuis dat niet kopieerde van Parijs. Daarom kan het worden beschouwd als de voorloper van de hedendaagse Belgische avant-gardemode.

Nele Bernheim (°1974) doctoreert in de geschiedenis (Universiteit Antwerpen) en de kunstwetenschappen en archeologie (Vrije Universiteit Brussel) met een proefschrift getiteld Norine Couture,Brussels: - The Embodiment of the Belgian Avant-Garde, 1916-1952.

Interbellum vzw nodigt u uit op de lezing van Nele Bernheim. U kunt haar rijkelijk geïllustreerd verhaal, resultaat van jarenlang doorgedreven onderzoek, horen op woensdag 9 december 2009 in de tijdschriftenleeszaal van de Universiteitsbibliotheek, Rozier 9, 9000 Gent, om 19 uur.

De lezing wordt georganiseerd door Interbellum vzw, in samenwerking met de Associatie Universiteit Gent-Hogeschool Gent, de Universiteitsbibliotheek van de UGent, de Vakgroep Kunst-, Muziek- en Theaterwetenschappen van de UGent en het Departement Mode van de Hogeschool Gent / KASK. De toegang is gratis.

Informatie:

Interbellum vzw, Olijfstraat 69, 9000 Gent

Tel.: 09/226.79.46

www.interbellum.org

norbert.poulain@skynet.be

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche