Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
3 décembre 2014 3 03 /12 /décembre /2014 15:47

 

Muzeval 191-

De 191ste Muzeval, donderdag 11 december in artistiek literair Café Den Hopsack, focust op Herman J. Claeys (1935-2009) en Marcel van Maele (1931-2009) centraal.

Zowel Herman als Marcel werden geboren te Brugge en beiden overleden in 2009 te Antwerpen. Ze zijn altijd goed bevriend geweest en waren zowel dichter als plastisch kunstenaar.  Marcel werd op latere leeftijd volledig blind en ook Herman was de laatste jaren van zijn leven zwaar slechtziend.

Beiden wilden zich niet beroepen op een strikt copyright. In 1973 stond letterlijk in een bundel van Marcel: "alles uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever voor zover het niet-commerciële doeleinden betreft." In Hermans Free Press Bookshop lag een door hem geschreven pamflet waarin hij stelde dat iedereen zijn gedichten vrij mocht gebruiken en vervormen. Hiervoor was de fotokopieermachine beschikbaar, mits betaling van 2 frank per kopie.
Tijdens de hommage van de Muzeval zullen vele goede vrienden van Herman en Marcel aandacht besteden aan het werk van beide dichters. Bij deze gelegenheid staat het klassieke “Vrij Podium” van de Muzeval na de pauze in het teken van deze herdenking.

HFJ

Den Hopsack, Grote Pieter Potstraat 24, 2000 Antwerpen. Aanvang: 20 uur. Inleiding en presentatie: Bart Van Peer.

Organisatie: Pipelines vzw in samenwerking met Masereelfonds Antwerpen, met steun van Antwerpen Boekenstad.

Info:  bart.van.peer@telenet.be  of www.muzeval.be

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche