Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
2 octobre 2013 3 02 /10 /octobre /2013 23:37

MasereelL('aventure,1953

Deze pakkende tentoonstelling sluit aan bij de opening van het Red Star Line Museum die vorige zaterdag, 28 september de deuren opende. Terwijl dit museum focust op de migratie vanuit Antwerpen van duizenden Europeanen naar de Verenigde Staten van Amerika toont de tentoonstelling in het Museum Plantin Moretus aan dat migratie van alle tijden is. Zelfs Christoffel Plantin was een Franse migrant die in de stad Antwerpen de wereldberoemde drukkerij oprichtte. Aan de hand van tekeningen, litho’s, gravures is Hendrik de Leeuw erin geslaagd om een boeiende en intrigerende tentoonstelling op te bouwen.

In haar inleiding dankte directeur Iris Kockelbergh de talrijke medewerkers die in een kort tijdsbestek met veel enthousiasme en belangeloos meewerkten om fantastisch resultaat te bereiken.

DSC04517.jpgIris Kockelbergh

Steven Thielemans, algemeen directeur Musea en erfgoed wees op het belang van dit evenement dat aangekondigd was als een “kleine tentoonstelling” maar eigenlijk een belangrijke voortzetting is van de idee van het RSL Museum.

DSC04527.jpg

Steven Thielemans

Cultuurschepen Philip Heylen tenslotte gaf in zijn toespraak aan dat migratie van alle tijden is en nog steeds weten wij er niet mee om te gaan. Wij worden geconfronteerd met asielzoekers en migranten maar ook in de eeuwen die voor ons liggen waren er voortdurend migraties. Zij zorgen voor ontroerende verhalen en voor nooit opgeloste problemen die er steeds zullen blijven.


DSC04520.jpgSchepen Philippe Heylen en Joke van den Brandt

DSC04550.jpg

V.l.n.r.: typograaf Louis Van den Eede en echtgenote, Jan Walgrave, Nora De

Smet, Directeur Middelheim Museum, Clément Caremans, directeur exploitatie

musea Antwerpen, Francine barones De Nave

DSC04556.jpg

Kristof Selleslach, archivaris en catalograaf, Museum Plantin Moretus

DSC04505.jpg

Ere-conservator van de Provinciale musea Antwerpen Jan Walgrave (l.) en kunstcriticus Ludo Raskin

 

Deze tentoonstelling maakt een verschil door vijf immigranten in Antwerpen aan het woord te laten. In de keuken van het Plantin huis wordt een video getoond waarin zij vertellen hoe hun aankomst in Antwerpen verliep en hoe zij er integreerden. Zij werden uitgenodigd om een keuze uit de werken te maken en vertellen hun verhaal aan de hand van een tekening die herinneringen oproept of hen treft. Orlando Verde uit Venezuela, Evans Eguavoun uit Nigeria en Zekrulhak Fazlehaq uit Afghanistan werden daarna in de bloemetjes gezet. Nadine Heidbrink uit München en Kung Fay uit Peking konden niet aanwezig zijn.

DSC04541.jpg

Evans Eguavoun (Nigeria) met dochterje

DSC04539.jpg

Orlando Verde

DSC04575.jpg

Zekrulhak Fazlehaq

 

Beelden en beschouwingen” is de verklarende titel van de tentoonstelling. Handel, geloof, geweld, hongersnood, liefde en hoop op een beter leven zijn drijfveren die de mens aanzetten om nieuwe oorden op te zoeken. Dit zijn de thema’s van de werken die in de tentoonstelling getoond worden.

DSC04563.jpgAls Leitmotief werd “L’aventure” van Frans Masereel gekozen dat al deze dingen mooi samenvat. Wij denken natuurlijk spontaan aan Eugène Van Mieghem, maar ook James Ensor, Félicien Rops, Alfred Ost, Louis Ketels, Henri Van Straten e.a. portretteerden landverhuizers. Ook Theofiel Steiner, Victor Haghemans, Lode Sebregts en Fred Bervoets bogen zich over deze thema”s.

Joke VAN DEN BRANDT


Foto’s Frank Ivo van Damme

DSC04574.jpg

Over komen en gaan” Beschouwingen over migratie, Museum Plantin Moretus Vrijdagmarkt 22 2000 Antwerpen. Tot 5 januari 2014.

www.museumplantinmoretus.be

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche