Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
8 janvier 2010 5 08 /01 /janvier /2010 22:17

Nobody-7-jan--10-004.jpg

Kaatje Van Damme, Stéphane Thiry en Jaco Van Dormael


De Antwerpse première van de langverwachte film van de Franstalige Brusselaar Jaco Van Dormael vond gisteren plaats in het Metropolis zalencomplex. De duurste Belgische film ooit (32 miljoen €) werd in 2007 gedraaid in België, Canada en Duitsland. Het thema van de film is een vraag die iedereen wel eens bezighoudt: “Wat als….?

Bij de scheiding van zijn ouders staat de kleine jongen Nemo Nobody voor de verscheurende keuze: bij zijn vader blijven of vertrekken met zijn moeder. In de film worden alle mogelijke keuzes in zijn levensloop ontwikkeld.

Centrale figuur in de film is de 117-jarige Nemo Nobody (de Amerikaanse acteur Jared Lito) die in 2092 de laatste man is die zal sterven. In een interview blikt hij terug op zijn leven én op levens in andere irreële dimensies waarbij terloops ook de chaostheorie, het effect van het vlindertje in het regenwoud, en de elementen tijd en ruimte aan de orde zijn.

Voor de vertoning werden Jaco Van Dormael en Kaatje Van Damme geïnterviewd. Kaatje was als “chef make up & special effects”de rechterhand van Jaco Van Dormael die benadrukte dat zij reeds sedert 18 jaar zijn volste vertrouwen heeft. Ook in Toto le héros (1993) en Le huitième jour (1996) was zij chef make-up.

De veroudering van Jared Lito blijft zelfs bij zeer dicht gefilmde close- ups perfect levensecht. Hier heeft Kaatje samen met haar assistenten Lisa Schonker en Saskia Verreycken perfect werk afgeleverd. Zij werd daarvoor op het Sitges Filmfestival te Barcelona verdiend gelauwerd.

Ook Stéphane Thiry die instond voor de camerabeweging en daar verbluffende resultaten behaalde verdient het om extra vermeld te worden.

Jaco Van Dormael werkte 3 jaar aan het script van deze ideeënrijke, esthetische film, een prent die men onmiddellijk een tweede maal wil zien. Het wordt zeker een klassieker.

 

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche