Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
12 mars 2012 1 12 /03 /mars /2012 21:06

 

Op donderdag 29 maart 2012 geeft Nele Bernheim, kunst- en modehistorica, een lezing over het Brusselse modehuis Norine in Het Huis Happaert. Norine, geïnspireerd door avant-garde kunst, stond garant voor artistiek hoogstaande en vooruitstrevende ontwerpen, en was het eerste en lange tijd het enige Belgische huis dat niet kopieerde van Parijs. Het kan beschouwd worden als de voorloper van de hedendaagse Belgische avant-gardemode die vanaf eind jaren '80 de wereld veroverde. Couture en kunst. 

Het modehuis werd geleid door sleutelfiguren uit de Belgische avant-garde van de dolle jaren twintig: de artistieke duizendpoot Paul-Gustave Van Hecke (1887-1967), en zijn partner, Honorine – Norine – Deschryver (1887-1977). 

Norine is vrijwel in vergetelheid geraakt, maar heeft enorm veel betekend, zowel voor de mode als voor de beeldende kunsten. Met zijn avant-gardistische creaties liet het huis de ingetogen stijl die toen in België schering en inslag was, ver achter zich. Vrouwen pasten er hun jurken tegen een achtergrond van moderne kunst. Het vertrouwde sommige van deze expressionisten en surrealisten – zoals Frits Van den Berghe, Léon de Smet, en vooral René Magritte – illustratieopdrachten toe. In Norines modecreaties ontwaren we de beeldtaal van René Magritte, Raoul Dufy, Max Ernst en Man Ray. 

*

Nele Bernheim doctoreert in de geschiedenis aan de Universiteit van Antwerpen en in de kunstwetenschappen en archeologie aan de Vrij Universiteit Brussel met een proefschrift genaamd Couture Norine, Brussels: The Embodiment of the Belgian Avant-garde, 1916-1952. Als “Norine experte” heeft Nele reeds verschillende lezingen op haar palmares staan.

*

 U kunt Nele Bernheims rijkelijk geïllustreerde verhaal, het resultaat van jarenlang doorgedreven onderzoek, beluisteren op 29 maart in Het Huis Happaert. Deze lezing past in het kader van de maandelijkse Fly-Ins die het huis organiseert. Dit zijn avonden die rond een welbepaald thema zijn opgebouwd en telkens door een specialist ter zake wordt voorgedragen. De thema's zijn erg divers waardoor iedereen er zijn gading vindt.

 

Praktische informatie: inschrijven voor 24 maart via info@huishappaert.com
Datum: donderdag 29 maart 2012 vanaf 19:30uur
Locatie: Het Huis Happaert, Happaertstraat 25 – 2000 Antwerpen
Inkom: gratis

 

Zie ook:

http://mededelingen.over-blog.com/article-29641221.html

http://mededelingen.over-blog.com/article-30075949.html

http://mededelingen.over-blog.com/article-nele-bernheim-couture-norine-1916-1952-kunst-in-mode-mode-in-kunst-40290059.html

In het Frans:

http://caira.over-blog.com/article-30077527.html

http://caira.over-blog.com/article-29640655.html

 

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche