Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
7 mars 2011 1 07 /03 /mars /2011 23:36

Na het ter ziele gaan van ‘Het Andere Boek” onstond, na een jaar van stilte dit project van Kunstencentrum Vooruit Gent en de Singel Antwerpen. Dit alternatief en actueel boekenfeest alterneert tussen Antwerpen en Gent.

Singel-5-3-11-022.jpgBert Bevers (l.) en Gerd 'Revolver' Segers

Hoewel er vele ongetwijfeld boeiende lezingen gepland waren moesten we ons tot de voormiddag beperken. Deze tijd namen we te baat om de beurs voor bibliofiele uitgaven te bezoeken. In toonkasten was daar een interessante selectie te bekijken van de tentoonstelling 'Mooi Marginaal' Dit is een jaarlijkse wedstrijd voor bibliofiele uitgaven van amateur-drukkers en uitgevers. De tentoonstelling van de bekroonde werken vond gelijktijdig plaats met de grote expositie 'Het Ideale Boek , 100 jaar private press in Nederland' die van 19 november 2011 tot 20 februari 2011 plaats vond in Museum Meermanno, museum van het Boek te Den Haag. De zeer waardevolle catalogus (Ned.en Eng.) van deze manifestatie is nog steeds te koop.

Singel-5-3-11-021.jpgFilip Marsboom, Boris Rousseeuw, André Bollen en Joke van den Brandt

Aan de stand van Boris Rousseeuw (De Carbolineumpers) ontmoetten we André Bollen (Pandora) de enthousiaste uitgever van kunstboeken, o.a. een rijk geïllustreerde monografie van graficus Henri van Straaten, waaraan Frank Ivo van Damme zijn medewerking verleende met het maken van goede afdrukken van originele lino’s (in zeer verkommerde staat!) die toegevoegd werden aan de luxe uitgave. Carbolineumpers brengt uiterst verzorgde, op de handpers gedrukte speciale uitgaven. Filip Marsboom (Gazet van Antwerpen ) was present aan deze stand. Filip kennen we reeds vele jaren als een verwoed boekenliefhebber.

Singel-5-3-11-010.jpgKula Kalentzi

Op de verfijnde stand van Kula Kalentzi (die haar boekbinders opleiding kreeg in Duitsland) en Luc Rombouts ( ingenieur en als boekbinder oud student van de vermaarde kunstschool Roger Avermaete) zagen we hoogstaand boekbindwerk. Sedert 1999 is dit kunstenaarspaar ook gespecialiseerd in het uitgeven van hedendaagse miniatuurboekjes onder de naam KAPA.

Singel-5-3-11-030.jpgJacques Decru

In het Grand Café van de Singel (een unieke locatie ) ontmoetten we nog Jacques Decru van antiquariaat 'De tweede lezer' te Brasschaat (helaas gestopt na zijn op pensioenstelling als medewerker van Standaard uitgeverij). We kennen hem ook als de drijvende kracht van vzw. De Lezer,die boeiende lezingen en interviews organiseert in het Literair Café te Brasschaat.

Singel-5-3-11-036.jpgIngrid Vander Veken

Voor haar vertrek volgende woensdag naar Zuid Afrika begroetten we daar nog journaliste en schrijfster Ingrid Vander Veken.

JvdB

 

www.meermanno.nl

jacques.decru@scarlet.be

www.carbolineumpers.be

www.atelierluka.be

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche