Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
10 février 2010 3 10 /02 /février /2010 22:47

Torres2.jpgVanavond werd de tentoonstelling Imágenes del mexicano, de blikvanger van het Festival ¡México!, in het Paleis voor Schone Kunsten geopend. In 150 werken van binnen- en buitenlandse kunstenaars balt de tentoonstelling de hele Mexicaanse geschiedenis samen. De zoektocht naar een eigen identiteit brengt ons van de precolombiaanse periode over kolonialisme en onafhankelijkheid naar het moderne Mexico. Via portretten van beroemdheden en anonieme Mexicanen, spotprenten en een heuse typologie van etnische minderheden brengt Imágenes del mexicano zowel het rijke erfgoed in beeld als de maatschappelijke aspiraties van een land dat eeuwig in wording is. Met o.a. schilderijen van Hermenegildo Bustos en moderne meesters als Diego Rivera, David Alfaro Siqueiros en Frida Kahlo, films van Sergej Eisenstein en foto’s van Tina Modotti.

Tijdens de vernissage, bijgewoond door o.m. Adriaan Raemdonck (directeur van De Zwarte Panter) en kunstschilder Jan Scheirs, werden ook de drie andere tentoonstellingen geopend evenals de installatie van Alebrijes in de Hortalhal.

Mexico.jpg

Mundos mexicanos. 25 hedendaagse fotografen brengt enkele van de meeste betekenisvolle werken uit de laatste decennia. Ongeveer de helft daarvan behoren tot de verzamelingen van het Centro de la Imagen, dat werd opgericht in 1994 en tot doel heeft fotografie te verzamelen en te verspreiden in Mexico. De fotografie als expressiemiddel heeft in Mexico een diepgewortelde traditie. De vernieuwende impuls in de tweede helft van de 20e eeuw van fotografen als o.a. Manuel en Lola Álvarez Bravo, Agustín Jiménez, Gabriel Figueroa, Nacho López en Mariana Yampolsky, zette de Mexicaanse fotografie op het internationale plan, waar ze tot op de dag van vandaag nog steeds ruimschoots aanwezig is.

De modernistische architectuur in Mexico omvat méér dan enkel het werk van Luis Barragán, de bekendste vertegenwoordiger ervan. Aan de hand van gedetailleerde plannen en imposante fotovergrotingen, aangevuld met een reeks documentaires en andere unieke tijdsdocumenten, geeft de tentoonstelling Mexican Modernisms een breed overzicht van de naoorlogse architectuurproductie. Een wonderlijke kijk op uitgepuurde lijnen en ruwe functionaliteit made in Mexico.

De videotentoonstelling El horizonte del topo / The Mole's Horizon zet amnesie in als tegengewicht voor de ideologische lofzang van het officiële Mexico. Tussen licht en donker doemt het werk op van Miguel Monroy, Edgardo Aragón, Daniel Guzmán, Gabriel Acevedo Velarde, Jorge Satorre, Jorge Méndez Blake, Daniel Reyes, Ilán Lieberman, Teresa Margolles en Yoshua Okón.

Paleis voor Schone Kunsten. Ingang: Ravensteinstraat 23, 1000 Brussel.

Van 11 februari tot 25 april 2010.

Dinsdag tot zondag: van 10 tot 18 u.

Donderdag: van 10 tot 21 u.

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche