Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
23 mai 2014 5 23 /05 /mai /2014 05:55

 

Meervoud.jpg

Meervoud, “links-nationaal maandblad” is een bijzonder lezenswaardig buitenbeentje. Met het oog op de verkiezingen publiceert het een “Dossier Wallonië”, waarbij impliciet afgerekend wordt met een aantal dominante, versleten Vlaamse gemeenplaatsen.

In een verhelderend interview met Bernard Daelemans brengt Rik van Cauwelaert een aantal harde waarheden in herinnering:

Het is stuitend dat een Albert Frère mensen lessen gaat geven in burgerzin. Maar wie heeft Wallonië leeggeroofd en is naar Frankrijk getrokken? Of een Steve Davignon. Het is afschuwelijk wat die lui in Wallonië hebben aangericht, een heel industrieel patrimonium hebben laten kapot gaan. De fortuinen die ze hebben opgebouwd zijn onmetelijk. Het is de Generale die alles leeggeplunderd heeft en Wallonië heeft laten vallen nadat de subsidies waren opgedroogd.

Het cliché van de tegenstelling “Vlaanderen-Franstaligen” werd de jongste weken uitentreuren gehanteerd in de communicatie van de Vlaamse politieke partijen. Van Cauwelaert wijst er terecht op dat de Waals-Brusselse solidariteit vooral niet overschat moet worden.

Er is met veel poeha een “fédération Wallonie-Bruxelles” opgericht. Maar men kan zich afvragen of dat wel een echt politiek draagvlak heeft. (…) Wallonië is op een spectaculaire manier het slachtoffer geweest van het Brussels-Belgisch kapitalisme.

Nu horen we het eens van een aandachtige en onafhankelijke waarnemer die zeker niet verdacht kan worden van overdreven anti-kapitalistische sympathieën...

In de naderende verkiezingen gaat het helemaal niet over Vlaamse zelfstandigheid (wat dit ook mogen betekenen), wel over verregaande sociale en economische verrechtsing of niet.

Zoveel is duidelijk.

Henri-Floris JESPERS

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche