Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
7 mai 2012 1 07 /05 /mai /2012 17:17

 

 

Sloeber.jpg

Alain Germoz: Scromphale à la mémoire de Sloeber

 

De gedreven en erudiete, ontgoochelde maar niet al te verbitterde dichter, essayist en animator Eugène Van Itterbeek voelde gaandeweg een aanhoudend, diep en pijnlijk ervaren onbehagen over de materialistische westerse cultuur. Hij overleed op 24 april in Roemenië, een zelfgekozen geestelijke vaderland. 'Een' vaderland inderdaad, want Van Itterbeek was zich bewust van 'les états multiples de l'être'...

*

Tot 27 mei neemt Alain Germoz met zijn 'Scromphales' deel aan een collectieve expositie in Contemporary Antiquary Anversville, Wolstraat 33 te Antwerpen (zie de blog van Ça ira: http://caira.over-blog.com/article-anversville-alain-germoz-et-ses-scromphales-johan-rham-103303975.html

Toen hij vernam dat Sloeberke overleden was (Mededelingen 190 de dato 29 februari), zond Alain als blijk van deelneming een 'Scromphale' in. Zijn vader, Roger Avermaete, was kennelijk niet voor niks gedebuteerd met de roman La conspiration des chats (Anvers, Lumière, 1921, geïllustreerd met houtsneden van Joris Minne). Intussen is nu Oscar in mijn armen zacht ingeslapen, de kat die in een ander leven aan mijn goede zorgen werd toevertrouwd door Dimitry Pas. In de geheime begraafplaats op Linkeroever werd hij door Pruts piëteitsvol naast Sloeberke ter aarde besteld. Ik ben nog niet in staat hem nu al passend te gedenken.

*

'Un homme se donne ou se refuse, il ne se prête pas', zo luidt de spreuk van een van de vroegste ex-librissen (1954) van Frank Ivo van Damme (°1932). Dat tekent hem ten voeten uit. Zijn levenswerk wordt opgeroepen in een documentaire retrospectieve die tot 20 mei loopt. In de rubriek 'Plastisch' leest u de toespraken die Tony Oost en Leen Van Dijck bij de vernissage hielden.

*

Naar aanleiding van de jongste aflevering van Furore (een tijdschrift dat van een 'verrukkelijke moedwilligheid' getuigt, aldus Willem Frederik Hermans) heeft Guido Lauwaert het over Willem Elsschot en Le Ballon rouge, 'de mooiste kinderfilm'. Een geschikte gelegenheid om het gedicht 'Behalve het hunne' uit de pregnante en zo elegant vormgegeven bundel Arrondissementen van Bert Bevers te lichten (Bergen op Zoom, Kleinood & Grootzeer, 2011).

Inhoud

Necrologisch

Eugène van Itterbeek

Gedicht

Bert BEVERS, Behalve het hunne

Plastisch

Tony OOST en Leen VAN DIJCK, Frank Ivo van Damme, een boeiend verhaal...

Bert BEVERS, Ook gij hoort bij ons: Propaganda-affiches 1941-1944; Colonel Baxter's Dutch Safari

Film

Willem Elsschot en Le Ballon rouge, 'de mooiste kinderfilm'

Door de leesbril bekeken

Ben Klein alive and kicking ; De Leeswolf : Dirk van Bastelaere over Jan de Roek ; Patrick Auwelaert bespreekt de jongste bundel van Hendrik Carette in Kunsttijdschrift Vlaanderen ; Hendrik Carette over Leonard Nolens in 't Pallieterke ; Jaarboek Joris van Severen.

Column

Bert BEVERS, Van op een afstand. Godsdienst in Nederland

Achteruitkijkspiegel

Henri-Floris JESPERS, Bibliotheekkunde (I) : 'Beware the man of one book'

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche