Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog
9 février 2014 7 09 /02 /février /2014 16:54

 

223224blog.jpg

De abonnees hebben ondertussen de jongste aflevering van de Mededelingen van het CDR ontvangen (nummer 223-224, gedateerd 31 januari): poëzie van Kris Geerts, proza van Guido Lauwaert, kritische beschouwingen van Bert Bevers, Hendrik Carette, Lukas De Vos, Guido Lauwaert en Erick Kila, alsmede een uitgebreide rubriek 'Door de leesbril bekeken'.

In het redactioneel schrijft hoofdredacteur Henri-Floris Jespers o.m.:

Gisteren werd Stijn Vranken als zevende stadsdichter van Antwerpen geïnstalleerd (zie de bijdrage van Bert Bevers in de rubriek “Door de leesbril bekeken”). Vranken studeerde productontwikkeling.

'Op het eerste gezicht staat dit mijlenver van poëzie. Maar zo voelt dat niet voor mij. Een gedicht is in zekere zin ook een product. Het omgekeerde kan evengoed: sommige reclameboodschappen zijn zo goed dat je ze als poëzie kan beschouwen.'

De dadaïsten, maar ook Willem Elsschot, Nic van Bruggen en Paul Snoek waren het daar ongetwijfeld mee eens.

Binnenkort zal elk gehucht in Vlaanderen gezegend zijn met een officiële plaatselijke bard. Ondertussen heeft België alvast een “Dichter des Vaderlands” ofte “Poète national” – waarover meer in de volgende aflevering.

De Franse schrijver François Cavanna (°1923), stichter van de epoque makende satirische tijdschriften Hara-Kiri en Charlie Hebdo, auteur van Les aventures de Dieu, overleed op 29 januari. Zijn treffende typering van le Professeur Choron blijft in mijn geheugen gegrift: “Quelle aristocratie dans la vulgarité”...

*

Een aantal Vlaamse of Nederlandse blogs worden (al dan niet terecht, dat is een kwestie van persoonlijke mening) betoelaagd. Wij zijn echter van mening dat geen enkele “officiële” commissie bevoegd is om daarover te oordelen en hebben dus nooit een aanvraag ingediend. En wij volharden in de boosheid. De lezer is koning.

Op de blog 'Mededelingen' werden in januari 2014 31 geïllustreerde bijdragen gepubliceerd en 6157 lezers geregistreerd. Sinds de start op 26 januari 2008 werden 2241 bijdragen gepubliceerd en 463.386 lezers geteld.

Het volstaat dat u op www.mededelingen.over-bog.com de rubriek “Newsletter” (kolom rechts) invult en u wordt automatisch per e-mail gratis op de hoogte gesteld van elke nieuwe publicatie.

*

Het tijdschrift Mededelingen van het CDR gaat uitsluitend naar de abonnees (PDF re-mail). Het abonnementsgeld bedraagt 6 € per maand.

De volgende aflevering verschijnt eerlang.

Proefnummers en abonnementen: karin@lebacq.be

*

Redactioneel adres: hfj@skynet.be

*

Het voortbestaan van ons platform en bijhorende publicaties is geheel en uitsluitend van onze lezers afhankelijk.

Partager cet article

Repost 0
Published by CDR-Mededelingen
commenter cet article

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche