Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
2 décembre 2014 2 02 /12 /décembre /2014 16:48

 

redactie-mdd-07-05-13-2.jpg

(c) Jan Scheirs: Redactievergadering (2013)

In het vorige nummer van de CDR-Mededelingen (239-240 de dato 15 november) verscheen “Onthullingen? Neen, common knowledge”, de inleidende aflevering van mijn chronologisch feuilleton over de ophefmakende zaak Schoenaerts. Nu staat de tweede aflevering te lezen: “Matthias en Bruno aan het woord”. De beschikking van de rechter in kort geding krijgt volle aandacht in de volgende aflevering (15 december) en gaf alvast aanleiding tot een gedegen bijdrage in De Juristenkrant van 19 november.

*

Lukas De Vos en Guido Lauwaert reflecteren over de crisis in het boekenvak. Inmiddels deelde Harold Polis mee dat hij geen uitgever meer is van De Bezige Bij Antwerpen (wat, helaas, niet echt een verrassing is...):

Ik blijf altijd trouw aan de mensen met wie ik mag samenwerken, maar het moment is aangebroken dat ik ook trouw moet blijven aan mezelf. Immens is mijn dankbaarheid voor al wat we sinds de oprichting van Meulenhoff / Manteau in 2003 samen hebben bereikt en voor wat we voor elkaar hebben betekend. Dat zal niet verdwijnen. Ik wandel nu vastberaden verder, vol verwachting naar wat er volgt en naar ons weerzien, dat er hoe dan ook zal komen, op weg naar een of ander Emmaüs, of veel dichter bij huis.”

En vandaag in De Morgen (Cult, pp 2-3) een beslist te lezen verhelderend vraaggesprek van Jan Stevens met Harold Polis.

*

De allesteisterende en ontluisterende merchandising – van de Oostakkerse grot naar Passendale en de Menenpoort – wordt vinnig aan de kaak gesteld in de columns van Guido Lauwaert en Frans Depeuter.

*

Uit de eens te meer goed gestoffeerde vaste rubrieken (“Gedicht”; “Kritisch”, “De Onbewoond Eilandkeuze van...”, “Plastisch”, “Door de leesbril bekeken” en “Achteruitkijkspiegel”) blijkt voldoende dat de redactie voor een breed, geschakeerd spectrum kiest.

Een aantal opgenomen bijdragen verscheen eerder op deze blog. (Tussen haakjes: in november telden we 6.532 “unieke” lezers. Sinds de creatie van de blog op 26 januari 2008 werden 565.729 pagina's gelezen...)

*

In Mededelingen 242 (15 december): Rose Vandewalle over Souvenirs van Lucienne Stassaert; een stevig interview van Luc Pay met Yannick Dangre; Guido Lauwaert over Michaël Borremans en, ja hoor, de derde aflevering over de zaak Schoenaerts.

Henri-Floris JESPERS

Hoofdredacteur

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche