Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
19 mai 2014 1 19 /05 /mai /2014 18:33

 

MDD231.jpg

 

Redactioneel

 

In 2007 werd Starr  van Patrick Conrad bekroond met De Diamanten Kogel. De prijs werd in Brussel uitgereikt door prof. dr. Jim Madison Davis, Shakespeare-kenner en voorzitter van de IACW (International Association of Crime Writers). Vorig jaar werd Conrad met Tango assassino genomineerd voor De Diamanten Kogel. En nu is hij één van de vijf kanshebbers voor de Gouden Strop. Uitspraak op 29 mei.

Walker, de dertiende thriller van Conrad werd op 13 mei gepresenteerd door John Vervoort in De Zwarte Panter te Antwerpen. Lukas De Vos bespreekt de roman in de rubriek 'Kritisch'. Conrad is kennelijk op alle fronten actief . Hij exposeert nieuw plastisch werk in galerie Jan Dhaese te Gent. Hij licht zelf zijn tentoonstelling toe (“on n'est jamais mieux servi que par soi-même”). Onze correspondent ter plaatse Guido Lauwaert bericht over de vernissage (11 mei).

*

Paul van Ostaijen en Paul Snoek komen aan bod in de rubriek 'Achteruitkijkspiegel'.

De nieuwe druk van Bezette stad werd op 25 april in het Letterenhuis te Antwerpen gepresenteerd. (Zie Mededelingen 229-230, 28 april 2014, p. 16). Nu wordt de integrale tekst van de solide toespraak van uitgever Marc Beerens (Uitgeverij Vantilt) gepubliceerd.

In 1997 werd De zwarte doos van Icarus, de studie van Frans Depeuter over het leven en de poëzie van Paul Snoek, bekroond door de Koninklijke Academie voor Nederlanse Taal- en Letterkunde (juryleden: Christine D'haen, prof. dr. Paul Hadermann en Hubert van Herreweghen). Drie jaar later verscheen het essay in boekvorm (De Koofschep, Hilversum / Antwerpen, 1990, 293 p.). Nu blikt Depeuter grondig terug op 'De liefde(s) van Paul Snoek'.

*

Niet zonder ontreddering verneem ik het plotse overlijden van mijn ouwe kameraad en medeplichtige Mark Verstockt en, een dag later, van mijn collega jurylid van De Diamaten Kogel Ineke van den Bergen, die al geruime tijd haar finaal lot manmoedig en ironisch onderging.

'Ach...zo'n lieve karaktervolle vrouw', aldus Simon De Waal (Diamanten Kogel 2008). 'Mooie ontmoetingen mee gehad, en zeker in Antwerpen tijdens de diners van De Diamanten Kogel altijd veel met haar gelachen. Allen die haar kenden en missen: gecondoleerd'.

Meer in de volgende aflevering.

Henri-Floris JESPERS

 

Inhoud


Necrologisch

Jozef Van Hove

Mark Verstockt

Ineke van den Bergen

Column

Guido LAUWAERT, Politici, nader bekeken

Kritisch

Erick KILA, De waarheid van Guy Commerman

Lukas DE VOS, Hoogzomer

Plastisch

Inge BRAECKMAN, Ysbrant

Patrick CONRAD, A Pantheon

Guido LAUWAERT, Eén impressie in 38 expressies

Galerie Pim De Rudder: Over wind durven dromen

Cinema Trivia

Bert BEVERS, Bij het herbekijken van Amélie

Door de leesbril bekeken

Conrads nieuwe thriller voorgesteld in De Zwarte Panter; Andy Fierens en Jess De Gruyter: Trekker Bruller Ziener; Festival van Vlaanderen; GeelZucht; de Gouden Strop.

Achteruitkijkspiegel

Marc BEERENS, Bezette stad

Frans DEPEUTER, De liefde(s) van Paul Snoek

 

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche