Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
30 mai 2013 4 30 /05 /mai /2013 07:41

 

BLOG209.jpg

Het is weer zover. De jongste aflevering van Mededelingen van het CDR  (meer dan12.000 woorden) werd gisteren elektronisch verzonden. De abonnees op de papieren editie ontvangen normaliter vandaag hun exemplaar.

Lucienne Stassaert werkt aan een boek memoires. In exclusiviteit voor onze abonnees publiceren wij het (voorlopig...) laatste hoofdstuk, “Februari 2013”, waarin de dood van haar kater Loepsie centraal staat:

Ik heb een nieuw testament opgesteld. Toen ik het vorige redigeerde, was wat er na mijn dood met Loepsie moest gebeuren nog een van de voornaamste thema’s. Vandaag, een week na zijn dood, voel ik me niet zozeer overmand als aangerand door verdriet.

Op enkele weken tijd verschrompelde hij gewoon van ouderdom; ondanks een zestal inspuitingen, die hem nieuwe kracht hadden moeten inblazen, werd hij met de dag zwakker, passiever en op een ongewone manier onverschillig voor al mijn inspanningen om hem in leven te houden.

Ik wil, ik moet er iets op vinden dat mij helpt zijn dood te aanvaarden. Hoe en wanneer kan ik op dit moment niet beslissen. Nergens vind ik rust, niet hierbinnen en ook niet buiten. Het is alsof ik voor mezelf op de loop ben. Doorwerken lijkt me de enige oplossing om de leegte te lijf te gaan.

*

Zowel Pruts Lantsoght als Lucienne Stassaert werden geteisterd door zwaar verlies. “La cérémonie des adieux”, nogmaals. Met de jaren worden we niet gespaard. Dezer dagen spookten dan ook haiku's van Lucette M. Oostenbroek:

o, dit voorjaarslicht

glanzend op je doffe vacht,

kleine dode poes –

Voor wie eenmaal in de ban van katten is, wordt elke dag met hen doorgebracht als een feest. Ik kan mij alleszins troosten:

met een diepe blik

troont poes op mijn woordenboek

tegen etenstijd

PoesindePen.jpg

Lucette M. Oostenbroek, Poes in de pen. Haiku, 's-Gravenhage, Nijgh & Van Ditmar, 1985, 40 p. Met illustraties van Ella van Schaik.


Naast een aantal topics die hier al op de blog onder de aandacht werden gebracht (o.m. Hugo Claus en de politiek, de Herman J. Claeys-prijs, Ernst Jünger...) worden in de rubriek 'Necrologisch' vormgever Jean-Jacques Stiefenhofer, acteur Jérôme Reehuis en “word performer” Soetkin Soethoudt a.k.a. Medusa Su Su herdacht.

Erik van Herreweghe schetst het portret van Rik Lanckrock (CDR-medewerker, zie Mededelingen 203 en 204) zoals hij hem gekend heeft:

Wat mij echter vooral bijblijft is Riks grote passie voor het volkstoneel, een passie die ik graag met hem deelde. Dat wij een eminent voorvechter van deze theaterkunst in onze stad hadden, in de persoon van Romain Deconinck, was dan ook een godsgeschenk. We hadden beiden dikwijls een discussie over op welke manier men het beste deze ondergewaardeerde theatervorm kon steunen.

Het gedicht van vaste CDR-medewerker Hendrik Carette 'Het theater na de dood van Tadeusz Kantor' bracht mij de dichtbundel De dodenklas van Freddy de Vree in herinnering, verschenen in de herfst van 1977 bij Pink Editions & Productions, met typografische aanwijzingen van Mark Verstockt. Freddy, een zwaar onderschat dichter, had het over de behandeling door Kantor 'van mannequins als een stadium tussen auteur en toeschouwer, in beweging zijn en immobiliteit, herinnering en symbool'.

*

Uit uw talrijke reacties die wij mogen ontvangen (rechtstreeks via de blog of via de FaceBook-pagina 'Mededelingen') blijkt voldoende dat onze inspanningen gewaardeerd worden. (Tussen haakjes, de column van Guido Lauwaert, 'Filip loopt', kon al enkele uren na publicatie op meer dan 240 “unieke bezoekers” bogen ...)

U krijgt dat allemaal kosteloos aangeboden door het Centrum voor Documentatie & Reëvaluatie. Indien u ook belangstelling voor de bijdragen die niet online gepubliceerd worden en onze arbeid waardeert, dan steunt u ons door te abonneren op de pdf-editie van het tijdschrift. Voor een luttele 6 € per maand krijgt u dan twee afleveringen per mail toegestuurd. Waarom kozen we voor een maandelijks abonnement? Eenvoudig: indien u ontgoocheld bent, kan u meteen uitstappen. (Het staat u uiteraard ook vrij te abonneren voor een periode van drie, zes of twaalf maanden.)

Deelname aan de kosten te storten op rekeningnummer 320 – 0084130 – 04 ten name van C. Lantsoght IBAN BE10 3200 0841 3004.

Een proefexemplaar kan aangevraagd worden via mededelingen@lebacq.com

Henri-Floris JESPERS

Hoofdredacteur

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche