Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
11 février 2013 1 11 /02 /février /2013 17:00

DeleuKat.jpg

De jongste aflevering van de Mededelingen van het C.D.R. (nr. 203, 29 pagina's, goed voor bijna 21.000 woorden) verscheen op 30 januari. Medewerkers: Bert Bevers, Frans Depeuter, Henri-Floris Jespers, Guido Lauwaert, Lutin d'Anvers, Frank De Vos en Lukas De Vos.

De veelgelezen, gedeeltelijk hier online gepubliceerde vinnige polemiek tussen Frank De Vos en Frans Depeuter over Heibel, “onafhankelijk kritisch-satirisch-polemisch tijdschrift”, werd integraal opgenomen. Tevens kegen de abonnees een greep uit de tientallen reacties op het “wegbezuinigen” uit Knack van de wekelijkse dagboekaantekeningen van Benno Barnard. ' Talent is onbetaalbaar...', aldus de onvolprezen Jan Bucquoy, die moeilijk van uitbundige sympathie voor het gedachtegoed van BB verdacht kan worden.

In de rubriek “Necrologisch” worden Rik Lanckrock (16 juli 1923-26 september 2012), Jacques Vandersichel (7 april 1932-28 december 2012) en Thierry Deleu (11 februari 1940-18 januari 2013) herdacht.

*

Thierry Deleu heeft zijn leven lang in alle onafhankelijkheid rechtlijnig besteed aan de promotie van de bonae litterae. Daarom werd besloten zijn In memoriam hier on line te publiceren.

MED203web

 

Tijdens de kerstperiode voelde Thierry Deleu zich niet lekker. De diagnose was verpletterend: een agressieve kanker. Hij leed ondraaglijke pijnen en zijn ziekte was terminaal. Woensdag 16 januari besliste hij dat zijn leven beëindigd mocht worden.

Vrijdag 18 januari om 15u30 ging Thierry Deleu in bijzijn van zijn familie vreedzaam heen. Overeenkomstig zijn wil werd in beperkte familiekring afscheid genomen (op 24 januari).

*

Van 1962 tot 1989 gaf Thierry Deleu les in Harelbeke. “Hij was een begenadigd leraar”, zo luiden eensgezind de getuigenissen van zijn oud-leerlingen. In 1989 werd hij benoemd tot directeur van de Middenschool in Tielt. Hij was hoofdmedewerker en attaché op het kabinet van de Vlaamse ministers van Onderwijs Luc van de Bossche en Eddy Baldewijns (1995-1999).

*

Thierry Deleu stond aan de wieg van talloze culturele, zowel literaire als plastische activiteiten.

In 1966 stichtte hij met Lionel Deflo het onvolprezen tijdschrift Kreatief. Van 1970 tot 1980 gaf hij het tijdschrift Boulevarduit en leidde hij de kleinschalige uitgeverij Het Schaap, uitloper van het tijdschrift (1981-1987), waarbij hij samenwerkte met beeldend kunstenaar Marcel Coolsaet (1927-2007). Bovenal was hij een gedreven schrijver die een 25-tal dichtbundels op zijn naam heeft, zeven romans, 22 essays, een viertal bloemlezingen en ontelbare monografieën en biografische schetsen.

De evolutie van het werk van Thierry Deleu werd geschetst in de twee essays die Guy van Hoof over hem schreef: Aan wat overblijft heb ik genoeg(Brugge, Pablo Nerudafonds, 1986), en Als eenjager in zijn grondgebied(Wevelgem, Vereniging van West-Vlaamse Schrijvers, 2002).

*

Op de blog “De geletterde mens”, een doorlopend, eindeloos literair e-zine waarvan hij de eindredactie waarnam, publiceerde Thierry Deleu talrijke bijzonder lezenswaardige kritische bijdragen en gaf hij gul gastvrijheid aan schrijvers van diverse pluimage. (http://geletterdemens.blogspot.be/)

Het opzet van de blog liegt er niet om:

Niet-gesubsidieerde auteurs 'met soms grote(ere) kwaliteiten' komen in het literaire landschap te weinig aan bod of worden er niet aangezien als volwaardige spelers. Daar zij geen of weinig aandacht krijgen van critici, recensenten en andere scribenten, komen zij ook niet in the picture bij de bibliothecarissen. De Overheid sluit deze auteurs systematisch uit van subsidiëring, aanmoediging en werkbeurzen, omdat zij (nog) niet uitgaven (uitgeven) bij een 'grote' uitgeverij, als zodanig erkend.

*

Op 8 december vestigde hij per mail mijn aandacht op Schoon volk in de hemel?, te verschijnen op 20 december, omdat het boek – dat over wetenschap, religie, vrij onderzoek en spiritualiteit handelt hem bijzonder na aan het hart lag.

Thierry Deleu werd treffend getypeerd door redacteur van de “De Geletterde mens” Francis Cromphout als “een genereus en energiek man en een vruchtbaar auteur die de Vlaamse literatuur intens liefhad, nooit de moed heeft opgegeven en altijd gestreden heeft tegen privileges en kliekjesgeest”.

Het lijkt me passend Thierry Deleu het laatste woord te geven.

Henri-Floris JESPERS

 

AAN WAT OVERBLIJFT…

Als vingers om een bloem ik knijp
in de koude kraag van de ochtend
en laat een spoor van weemoed achter.
Wat ik aanraak gunt mij geen blik;

de bloemen niet en de dieren,
ook niet het nederigste kruid.
Ik bijt zachtaardig in hun strot;
er komt noch klank noch letter vrij.

Och, aan wat sneeuw op mijn koets,
als ik uitrij in hoge hoed voorgoed,
aan een dun laagje ijs juist voor
de dorpel van het paradijs,

aan wat overblijft heb ik genoeg.
Ik tel de ringen van mijn boom,
die omgezaagd te rijpen ligt.
En elke dag tel ik één ring meer.

 

(Uit de bundel Strandjutter, 2011)

*

JSkleineLogo.jpgOntwerp: Jan Scheirs

*

De afleveringen van het C.D.R.zijn beschikbaar als losbladige papieren editie en per mail als pdf.

Info abonnementen:mededelingen@lebacq.com

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche