Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
10 novembre 2014 1 10 /11 /novembre /2014 15:12

 

Marina.jpg

Nog een bekroning tijdens de week van de Sociale Film. Op vrijdag 7 november 2014 werd in de Permeke Bibliotheek de Prijs voor de beste sociale film uitgereikt aan Stijn Coninx voor zijn film Marina (2013)

RobbespreektStijn.jpg

Robbe De Hert

Cineast Robbe De Hert vertelde in zijn vertrouwde Antwerps dialect over zijn eerste ontmoeting met Stijn Conincx, toen deze pas als assistent werkte. Hij had zeer lovende woorden voor Stijn, de toenmalige regisseurs wilden allemaal met deze jonge veelbelovende assistent werken.

Stijnspreektclose.jpg

Stijn Coninx

Robbe De Hert reikte de Gouden Mira voor de Sociale Film uit aan Stijn Coninx, waarna deze op zijn beurt enkele anekdotes aanhaalde uit zijn vroege jaren als filmmaker. Hij uitte zijn grote bewondering voor de pionier Robbe De Hert. Daarna werd de film Marina vertoond.

Deze film gaat over een migrantengezin uit een arm dorpje in Calabrië, dat in de jaren ‘50 naar België komt, op zoek naar een betere toekomst. De kleine Rocco, die bezeten is door muziek, groeit, ondanks vele tegenwerking, uit tot een zanger met wereldfaam. De film die reeds vele filmprijzen kreeg, viel ook in deze Filmweek 2014 oververdiend in de prijzen. Het is een ontroerend tijdsdocument over het werk van de migranten in de steenkoolmijnen, over een ontworteld gezin, dat worstelt met zijn identiteit, maar vooral over de passie van de hoofdpersoon, die uiteindelijk slaagt in zijn doel. Pakkende vertolking van hoofdrolspeler Matteo Simoni.

StijnPrijs.jpg

De Prijs voor de beste Sociale film was een initiatief van de voor enkele jaren overleden Raoul Maelstaf, die ook aan de basis lag van de Vereniging ter bevordering van de Animatiefilm. Sinds 2010 worden de Filmweek en de Prijs opnieuw ondersteund door verschillende organisaties die dezelfde doelstellingen delen. De voorbije jaren werd het samenwerkingsverband nog uitgebreid met meerdere Antwerpse instellingen.

Joke VAN DEN BRANDT

Foto’s: Frank Ivo van Damme

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche