Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
6 octobre 2014 1 06 /10 /octobre /2014 21:26

MAELEcat1.jpg   

Renaat Ramon bracht hier verslag van de opening, op 13 september, van de tentoonstelling 'Genummerd & Getekend. Marcel van Maele in Meervoud', een concept van Johan Pas.

Zie: http://mededelingen.over-blog.com/article-thuis-bij-gezelle-124576695.html

Naast Marcel van Maeles gedrukte bundels, grafische edities en kunstenaarsmappen worden ook zijn multipels getoond, dit alles aangevuld met film- en geluidsfragmenten. Van Maele is dus weer even terug in Brugge, in het geboortehuis van Gezelle aan wie hij het gedicht ‘Bevlogen en bevangen’ opdroeg. De tentoonstelling loopt tot en met 18 januari 2015 in het Gezellemuseum, Rolweg 64, 8000 Brugge.

*

De door Thomas Soete voorbeeldig vormgegeven catalogus mag gerust bestempeld worden als een net meer weg te denken naslagwerk. Alle boeken, prenten en multipels (1956-2009) werden in kleur opgenomen en secuur beschreven. Onder de treffende titel 'Woordspeeldingen' levert Johan Pas (°1963) een excellent essay over 'Marcel van Maeles plastisch-poëtische proposities'.

Verder bijdragen bij Yves T'Sjoen en Els van Damme ('Het boek als esthetisch object') en Roger de Neef ('Marcel van Maele: proeve van portret').

MAELEvvuurtaal.jpg

In de gewaardeerde reeks 'Experimentele Literatuur in Vlaanderen' (ASP) verscheen zopas Vuurtaal spuwen, de gebundelde gedichten (1956-1970) van Marcel van Maele, acribisch bezorgd door Yves T'Sjoen en Els van Damme – een kloek boekdeel van 503 pagina's.

Niets dan lof voor 'De hergeboorte van een vuurtaalspuwer', het heldere nawoord van Sven Vitse.

De reeks 'Experimentele Literatuur in Vlaanderen' wil het werk van Vlaamse auteurs na de Tweede Wereldoorlog en in het bijzonder de literaire productie in de jaren vijftig en zestig opnieuw onder de aandacht brengen. Na Naakt als glas. De tijd en Mens-poëzie van Albert Bontridder en Wie de letters breekt. Poëzie en proza van Marcel Wauters (1950-1969) is de editie van Marcel van Maele het derde deel. Met deze deeleditie wordt het vroege dichtwerk van Van Maele opnieuw beschikbaar gesteld. De publicatie kwam tot stand met steun van De Vrienden van De Zwarte Panter.

Dr. Sven Vitse (° Oostende, 1981) studeerde Germaanse Talen aan de Vrije Universiteit Brussel. Sinds eind 2003 publiceert hij geregeld essays en kritieken over hedendaags Nederlandstalig proza in Vlaamse en Nederlandse literaire tijdschriften. Hij promoveerde in 2008 op het proefschrift Een woestijn die de stad verpulvert. Marxisme, kritiek en representatie in poststructuralisme, Ander Prozaen postmodern proza (promotor: Bart Vervaeck). Sinds 2007 werkt hij als juniordocent Nederlandse letterkunde aan de Universiteit Utrecht.

*

Op 23 oktober vertellen vier dichters over hun band met Van Maele. In het salon van boekhandel De Reygher te Brugge brengen Roel Richelieu van Londersele, Peter Holvoet-Hanssen, Frederik Lucien De Laere en Inge Braeckman werk van Marcel... en, natuurlijk, zichzelf. Ook Vuurtaal spuwen wordt voorgesteld.

*

MAELEhfj79.jpg

In gesprek met Marcel van Maele (Wijnegem, 29 juni 1979)

Beide publicaties worden grondig onder de loep genomen in de volgende aflevering van het tijdschrift Mededelingen van het CDR.

Henri-Floris JESPERS

Johan PAS & Yves T'SJOEN, Marcel van Maele in Meervoud, Antwerpen, Pandora Publishers, 2014, 198 p., hardcover, ill., 29 €.

Marcel VAN MAELE, Vuurtaal spuwen. Poëzie (1956-1970), bezorgd door Yves T'Sjoen en Els van Damme, Brussel, Academic & Scientific Publishers, 2014, 503 p., 29,95 €.

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche