Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
21 novembre 2010 7 21 /11 /novembre /2010 01:53

 

 

GierikDichter.jpg

Gierik & Nieuw Vlaams Tijdschrift bestaat 28 jaar. In 2007 werd het door het Vlaams Fonds voor de Letteren uitgeroepen tot het best scorende literair tijdschrift wat betreft opvang en doorstroming van debutanten: liefst 80 % van de debutanten die hun weg vonden nar een reguliere uitgeverij, hadden ook in Gierik gepubliceerd. Als beloning schrapte het Fonds prompt de subsidie van het tijdschrift.

Hoewel het volledige poëziearchief van Gierik op de webstek geconsulteerd kan worden (421 dichters met 2.650 gedichten), was de redactie van oordeel dat het wel tijd werd voor een bloemlezing.

Wekenlang las en herlas samensteller Marc Zwijsen de duizenden gedichten waaruit hij een keuze zou maken.

Dat die keuze subjectief zou zijn, was inherent aan de opdracht, maar toch had ik nood aan een aantal objectieve criteria om die gigantische rijkdom aan gedichten te condenseren tot een bundel van een honderdtal pagina's.

Ik besloot uiteindelijk geen vertaalde poëzie op te nemen, geen gedichten te 'amputeren', slechts één gedicht per dichter op te nemen, mij niet te laten leiden door (gevestigde) namen, voldoende variëteit te waarborgen en de eigenzinnigheid van het tijdschrift recht te doen.”

Vermelden we hier alvast enkele titulaire leden van het CDR (Wilfried Adams+, Luc Boudens en Hendrik Carette) en medewerkers aan de Mededelingen van het CDR: Bert Bevers, Frans Boenders, Jan Wyn, Marcel van Maele, Peter Holvoet-Hanssen en Y.M. Dangre.


Marc ZWIJSEN (red.) Dichter bij Gierik, Antwerpen, Gierik, 2010, 123 p.

www.gierik-nvt.be

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche