Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
4 février 2011 5 04 /02 /février /2011 23:34

 

 

Met Studie van de schaduw won Marc Tritsmans de vijfde Herman de Coninckprijs voor de Beste Dichtbundel ( zie blog van 2 februari). Philip Hoorne schetst in Knack een portret van de man die 'als de grootste geheimtip van de Nederlandstalige poëzie' gold.

Wellicht heeft niemand sinds de oprichting van deze jonge poëzieprijs de winst zo verdiend als Marc Tritsmans: de man naar wie de prijs is genoemd zou ermee ingenomen zijn. […] Dat Marc Tritsmans behalve de juryprijs ook de publieksprijs in ontvangst mocht nemen [...] wekt geen verbazing. Dit is een dichter die wil en kan – en vanaf nu hopelijk ook zal – worden gelezen door een breed publiek. 'Voor Herman de Coninck moest poëzie in de eerste plaats leesbaar zijn. Het is mijn gevoel dat dit eigenlijk de wens is van elke poëzielezer, al zou je dat gaan betwijfelen als je de poëziekritieken leest die aan de pen van sommige hedendaagse professionele poëzielezers en -recensenten ontspruiten.' Een sneer naar mensen die menen dat poëzie pas waarachtige poëzie is als ze het petje van het onacademische plebs te boven gaat. Deze keer staan die lieden in het verliezende kamp.

Het stemt wel tot nadenken dat de bijdrage van Philip Hoorne niet in de rubriek 'Lezen', noch onder de hoofding 'Cultuur' verscheen, maar wel in de rubriek 'Achterkant', als 'Portret'...

 

Partager cet article
Repost0

commentaires

0
So why happen to be many of us the top Way to obtain Customizable Time period Newspapers? Allow us to Show you!
Répondre

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche