Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
7 janvier 2010 4 07 /01 /janvier /2010 16:00

De prijs voor poëzie van de Provincie Antwerpen ging naar Dood vogeltje van Marc Kregting.

De jury bestond uit Ludo Helsen, gedeputeerde en voorzitter, Inga Verhaert en Koen Helsen, gedeputeerden en ondervoorzitters, de leden Frans Boenders, Henri-Floris Jespers, Roger de Neef, Joris Gerits, Katelijne van der Hallen en de secretaris, Flora Pluym-Wuyts.

*

In Blauwziek apprecieerde de jury de subtiele verwoording van de manier waarop de dichter Bernard Dewulf, zijn 'kijken' naar de natuur, de liefste, het gezin, schilderijen, op telkens verrassende wijze en met een groot beeldend vermogen geformuleerd heeft. De afsluitende cyclus, 'De blauwzieke badkamer', bevat zeer gave en sterke gedichten, waarin schilderijen van Pierre Bonnard niet commentariërend beschreven worden, maar gerecreëerd worden in taal. Het naakte vlees van de modellen van de schilder is woord geworden in deze gedichten van Bernard Dewulf.

Dood vogeltje van Marc Kregting bestaat uit intrigerende prozagedichten vol verrassende associaties die de werkelijkheid van alledag lichtjes ontwrichten, waardoor ze als fonkelend nieuw ervaren worden. In de bundel wordt het lyrische ik getransformeerd tot een onzijdig verkleinwoord, vederlicht animaal en toch een beetje engelachtig. De jury vond dat zonder meer innoverend.

Ramsey Nasr schrijft in onze-lieve-vrouw-zeppelin een poëzie die de wereld opent, fundamenten van ons collectieve geheugen opnieuw blootlegt, de geschiedenis niet als een gesloten boek maar als een actuele pagina beschrijft, emoties opwekt en gevoelens laat stromen, mensen en hun ideeën uitkleedt omdat hun naaktheid 'open-baart' dat zij elkaars gelijken zijn, dat zij eenzelfde behoefte hebben aan geborgenheid, respect, erkenning. De jury waardeerde ten zeerste het talent voor registerwisselingen in deze gedichten, waarin Ramsey Nasr niemand uitsluit, maar alle toehoorders en lezers in de armen-van-zijn-woorden wiegt en aan zijn hart drukt, zonder valse sentimentaliteit.

Man in het landschap van Marc Tritsmans bevat klassieke gedichten die van een grote beheersing van het métier getuigen. Zijn beschouwing van dieren, de zee in Zeeland, steden, schilderijen van Cézanne en Vermeer, voert tot gedichten, geworteld in de anekdotiek, maar daar ook aan ontstijgend door een persoonlijke visie en een verankering in een ruimere existentiële context. De jury was getroffen in de cyclus 'Voi ch'entrate (kroniek van een ziekte)' door de gave poging van de dichter om een groot lichamelijk onheil in woorden te vatten en te bezweren.

Omdat de lezer bij de lectuur van Dood vogeltje kan ontsnappen aan het vandaag de dag gewenste conformerende, gedomesticeerde gedrag, denken, spreken, en omdat ingewikkeldheid, rusteloze gedrevenheid en een ongebreidelde verbeelding prominent aanwezige kwaliteiten in de bundel die de jury konden overtuigen, adviseerde de jury unaniem de provinciale prijs 2009 voor een verzenbundel toe te kennen aan Dood vogeltje van Marc Kregting.

Marc KREGTING, Dood vogeltje, Amsterdam, Wereldbibliotheek, 2006, 52 p., 15,90 €.
ISBN 90 2894 2150 5

Partager cet article
Repost0

commentaires

C
<br /> Zo. Het Jurylands is weer niet van de lucht... is daar een opleiding voor, voor dergelijk proza?<br /> <br /> <br />
Répondre

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche