Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
18 octobre 2009 7 18 /10 /octobre /2009 04:24

Als Antwerps diamantair en juwelier, is Sylvio Perlstein een van die even vermaarde als discrete grote kunstverzamelaars. Hij bracht zijn tijd door, verdeeld over Europa, de Verenigde State en Brazilië, en leefde omringd door een uitzonderlijke verzameling van moderne en hedendaagse kunst, waarin de fotografie een uitgelezen plaats innam. Drie wezenlijke periodes in de geschiedenis van de fotografie wekten zijn geestdrift: de fotografie van de jaren 1920-1930, de conceptuele fotografie van de jaren 1960-1970 en de hedendaagse fotografie.

De uitzonderlijke tentoonstelling in het Museum van Elsene is een weergave van deze rijkdom en diversiteit in meer dan tweehonderd originele afdrukken van de jaren 20 tot vandaag, waaronder zowel beroemde meesterwerken als miskende schatten van meesters, zoals Manuel Alvarez-Bravo, Hans Bellmer, Brassaï, Henri Cartier-Bresson, Man Ray of ook nog Vanessa Beecroft, Andy Warhol, Barbara Kruger, Vik Muniz en Nan Goldin.

'Lichamen', 'Masker en Gezichten', 'Woorden', 'Voorwerpen', 'Ruimte'… Door een thematische benadering per hoofdstuk worden confrontaties en onuitgegeven dialogen opgeroepen tussen beelden en kunstenaars uit verschillende periodes en van diverse horizonten, waardoor de subtiele relaties in het licht worden gesteld die binnen deze constellatie de werken met elkaar verweven. Iedere collectie, deze naam waardig, geeft op eigen manier een definitie van de fotografie, net zoals Man Ray die met dat tikkeltje humor stelt: “La photographie n’est pas l’art”, het hierbij verder aan ons overlatend om ons een idee te vormen of te ontdekken wat de fotografie dan wel zou kunnen zijn.
Dit evenement, dat in meer dan een opzicht bijzonder is, is nooit eerder vertoond. Het publiek kan hier voor de allereerste keer de volledige reikwijdte en de rijkdom ontdekken van de fotocollectie van Sylvio Perlstein.

Curatoren : David Rosenberg en Régis Durand.

Met de uitzonderlijke medewerking van Sylvio Perlstein en in samenwerking met het

Musée d’Art Moderne van Straatsburg.


Museum van Elsene, Jean van Volsemstraat 71

1050 Brussel

Openingsperiode:

Van donderdag 29 oktober 2009 tot zondag 10 januari 2010 (behalve op: maandag)

Dinsdag-zondag : 11:30-17:00

Gesloten op maandag en feestdagen.

 

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche