Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
10 septembre 2012 1 10 /09 /septembre /2012 06:06

 

Maarten Inghels (foto Bert Bevers)

Maarten Inghels

(Foto: Bert Bevers, 2012)

Zaterdag 8 september werd Maarten Inghels' debuutroman gepresenteerd in Villanella (ik weiger resoluut de commercieel geüsurpeerde benaming 'Studio' te gebruiken) te Antwerpen.

"Vurig begin van de boekpresentatie van De handel in emotionele goederen. Uitgever Harold Polis steekt kutrecensie in brand". Zo staat te lezen op de FaceBook-pagina van De Bezige Bij Antwerpen.

Inderdaad, Harold Polis (°1970) haalde bij het begin van zijn toespraakje een glazen asbak tevoorschijn, daarna een langwerpig stuk papier uit z'n zak, met de woorden: "Eerst de boze geesten uitdrijven, Maarten zal mij wel begrijpen." Dat het om een recensie ging was niet iedereen meteen duidelijk.

Zoals Vulkaanvrucht van dichter Y. M. Dangre (°1987) vorig jaar, mocht nu De handel in emotionele goederen van dichter  Maarten Inghels (°1988) op ruime media-aandacht bogen nog vóór het boek verscheen. Overkill?

In zijn korte bespreking in De Standaard (31 augustus) was Marc Cloostermans (°1977) niet mals voor het romandebuut van Inghels:

De handel in emotionele goederen [...] heeft nogal wat miserie tussen de kaften. Rouw, kanker, eenzaamheid, moeizame vader-kindverhoudingen, 9/11, dementie... Het is veel. Tegelijk stelt het niets voor. Inghels rijgt het ene rouwcliché aan het andere: de voicemail van je dode geliefde bellen, je schuldig voelen over het vervagen van herinneringen en wat dies meer zij. Het is een oppervlakkig aantikken van clichés. De treurnis gaat niet diep, het is slechts het literaire equivalent van motregen.

Een mens wordt nogal lastig van dit boek, en meer in het bijzonder van Inghels’ aanstellerigheid. Lees bijvoorbeeld de beschrijving van een feest in hoofdstuk 9: een combinatie van kinderachtigheid [...], misantropie [...] en snobisme [...]. Voor deze combinatie bestaat een adjectief: puberaal.”

In een volle pagina (met foto) in De Morgen (8 september) onderstreept de doorgewinterde criticus Dirk Leyman (°1965) dat “reikhalzend werd uitgekeken naar de eerste prozaworp van dichterstalent Inghels”, die alle stijlregisters opentrekt. Hij portretteert de auteur als volgt:

“Hij lijkt het archetype van de nieuwerwetse nerd, een hippe jongen van zijn tijd, die om de haverklap zijn iPhone en iPad checkt. Met zijn vakkundig omhoog geföhnde kapsel, zijn modieuze bril en zijn grijze pakken cultiveert de scribent al evenzeer een vleugje dandyisme. […] Tegelijk is hij een vat vol melancholie, een jongeman die graag over de grote levensthema's reflecteert en gefascineerd is door de dood in al haar facetten.”

De handel in emotionele goederen wordt getypeerd als een

“opmerkelijk vroegrijp romandebuut, dat naar het einde toe ietwat begint te slabakken. […] Enige wijdlopigheid is hem daarbij vergeven, net als een paar al te geforceerde sierzinnen.”.

Driekwart van de bijdrage van Leyman bestaat uit een interview met Inghels. “Je stijl is soms plechtstatig, alsof je de dood met lampioenen wou optuigen”, stelt Leyman vast. Waarop Inghels gevat reageert:

Klopt, het is absoluut geen anorectische taal. Dat is de aard van het beestje. Als ik het tien keer op een welluidende manier kan zeggen, dan zal ik dat doen. In deze roman bouw ik een archief met taal. Het mocht wat overdadig […]. En deze thema's leenden zich tot verhevenheid.

*

De handel in emotionele goederen wordt alleszins besproken in een volgende aflevering van de Mededelingen van het CDR. Bovendien: mijn nieuwsgierigheid is geprikkeld, en dat ik zelf de roman zal lezen staat buiten kijf.

Waar is de tijd dat de Pink Poets zichzelf typeerden als “makelaars in ontroerende goederen”....


Maarten INGHELS, De handel in emotionele goederen, De Bezige Bij Antwerpen, 208 p., 19,95 €.

 

Zie hier ook:


http://mededelingen.over-blog.com/article-de-jacht-op-de-verloren-paling-hugues-c-pernath-109203641.html

 

http://mededelingen.over-blog.com/article-henri-floris-jespers-over-de-literaire-kroegentocht-o-l-v-inghels-fierens-106850560.html

 

http://mededelingen.over-blog.com/article-de-jacht-op-de-verloren-paling-inghels-pernath-en-pink-poets-109238021.html


Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche