Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
12 octobre 2009 1 12 /10 /octobre /2009 02:30

Het nieuwe boek van Lukas De Vos ligt vanaf 15 oktober in de boekhandel: Doek. Erflaters van de Film in Vlaanderen, “een hoogst eigenzinnige kijk over film in Vlaanderen”. Met epitafen (niet altijd in even lovende termen) voor Hugo Claus, Maria Rosseels, André Vandenbunder, André Delvaux en Frans Buyens dient Doek zich ook aan als een eerbetoon aan de grondleggers van de film te lande.

Het zijn niet alleen de Grote Koppen die het doen. Ook de stille wegbereiders krijgen hun plaats: van calicoschilders (wie kent nog Ivo Marcel ?) tot stemmenrovers (als George Bruggeman vandaag de échte Tarzan blijkt was Paul Frees zijn illustere voorbeeld), van hooggeleerde semiotici (een tribuut aan André Vandenbunder) tot verbijsterde acteurs (Jan Decleir met Lukas De Vos de hort op in Japan), van noeste filmbesprekers (Fernand Papon) tot aanstormend talent (Fabio Wuytack), ze krijgen allemaal hun borstbeeld.

Ook onverwachte personages en hun invloed krijgen een jasje aangemeten: Elia Kazan, Robert Morley, George Lucas, Sean Connery, Charlton Heston, Vincent Price, scream queen Hazel Court, ze maken hun opwachting in de galerij van vermoorde goden.

Doek is een boek met een geheugen. Het is een boek met een historische dimensie. En dat is een verademing nu het geheugen van de media niet eens meer tot vorige week reikt”, schrijft Marc Holthof van De Tijd in het voorwoord.

Lukas De Vos is al vijftien jaar voorzitter van de Beroepsbond van Belgische Filmjournalisten VVF. Hij regisseerde enkele kortfilms (Vervolgens, 1977; Het Veenlijk, 2003), en lanceerde mee de tijdschriften Andere Sinema en De Nieuwe Filmgids. Nu is hij redacteur van Film. Hij schreef De Explosieve Charmes van de Fantastische Film (1982), De Zucht van de Zombie (1985), It’s All in the Head: Art as a Cognitive Strategy of Ideology Consolidation (over Zardoz, 1985), De Roma geen Droma (2007), Fernand Papon. Filmkenner, operaminnaar (2008).

Lukas De Vos is Azië- en Europadeskundige bij VRT. ■

 

Lukas De Vos, Doek. Erflaters van de Film in Vlaanderen. Kapellen, Pelckmans 2009, 208 blz., ill. - € 18,50 – ISBN 978 90 289 5556 1

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche