Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
1 avril 2014 2 01 /04 /avril /2014 16:25

 

DSC00140.jpg

Prof. em. dr. Ludo Simons

(Foto: Frank-Ivo van Damme)

De gedeputeerde voor Cultuur van de Provincie West-Vlaanderen begrijpt niet dat de keus voor Hedwig Speliers als spreker op de heropening van het Lijsternest voor enige commotie zorgt (De Standaard 1 april).

De strekking van zijn Streuvelsboek Als een oude Germaanse eik vatte Speliers in een interview met De Standaard op 24 februari 2000 samen in de woorden: “Streuvels is een afgeleide fascist.”

In zijn recensie van dit boek in Knack van 1 maart 2000 schreef Marc Reynebeau:

Van dit boek deugt absoluut niets. Speliers ontbreekt het namelijk aan een minimum aan metier als historiograaf. Hij kan geen hoofdzaken van bijzaken onderscheiden en heeft zelfs grote moeite met de chronologie. Erger is dat van bronnenkritiek nauwelijks sprake is en Speliers geen benul heeft van de historische context, waardoor in het boek de ene lacune op de volgende vergissing volgt. Enige argumentatie valt nauwelijks te bespeuren, waardoor de zelden door kennis van zaken gehinderde interpretaties vaak erg roekeloos uitvallen. Het boek bulkt niet alleen van niet ter zake doende uitweidingen, maar vooral van de tegenstrijdige en zelfs ronduit onjuiste speculaties. Verder lijkt Speliers amper Duits te kennen, wat voor dit onderwerp toch een handicap is. Zijn boek is, kortom, een gruwel om te lezen.”

Op grond daarvan en van tientallen soortgelijke reacties van kenners mag de keuze voor Speliers als feestredenaar in het huis van Streuvels misschien toch kritisch worden bekeken.

Ludo SIMONS

zie ook:

Het Lijsternest: Ludo Simons en Hedwig Speliers”, 26 maart:

http://mededelingen.over-blog.com/article-het-lijsternest-ludo-simons-en-hedwig-speliers-123101983.html

Hedwig Speliers over Stijn Streuvels, jawadde...”

http://mededelingen.over-blog.com/article-hedwig-speliers-over-stijn-streuvels-jawadde-123136936.html

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche