Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
20 mai 2013 1 20 /05 /mai /2013 23:29

 

2013--17mei-026.jpg

Letterenhuis, 15 mei, van l. naar r.: Boris Rousseeuw, Maarten van Steenbergen (Lannoo), Ludo Simons en Jo Gisekin, ererector UFSIA Jean van Houtte, Lieven Sercu (Lannoo) en Kevin Absillis

Toen de bejubbelde Geschiedenis van de uitgeverij in Vlaanderen (Lannoo, twee delen, 1984 en 1987) van Ludo Simons verscheen, was in Vlaanderen voordien nauwelijks opzoekingswerk gedaan over dit thema.

In de inleiding van het eerste deel stelde Ludo Simons vast:

Het klinkt bijna ongeloofwaardig dat niemand tot nu toe de rol van het boek in de geschiedenis van de Vlaamse emancipatie als zodanig het bestuderen waard heeft geacht, al herhalen alle elkaar opvolgende geschiedschrijvers dat de Vlaamse Beweging gedurende vele decennia een in hoofdzaak literaire beweging is geweest en al beklemtonen alle historici van de Vlaamse letteren, van de weeromstuit, dat het werk van de eerste generaties van Vlaamse letterkundigen alleen begrepen kan worden wanneer men het plaatst tegen de achtergrond van de Vlaamse Beweging van hun tijd.

*

Onder zeer ruime belangstelling werd donderdag 15 mei in het Letterenhuis te Antwerpen Het boek in Vlaanderen sinds 1800.  Een cultuurgeschiedenis  voorgesteld, een volledig herwerkte en uitgebreide uitgave van Ludo Simons' eerdere publicaties.

Een cultuurgeschiedenis? Inderdaad, omdat in Vlaanderen, meer dan in andere landen, het boek nauw verbonden is met diverse maatschappelijke stromingen. Simons beschrijft ook hoe het boek in de laatste halve eeuw onderworpen werd aan marktstrategieën die het 'product' een wezenlijke mutatie deden ondergaan.

In zijn epiloog is Simons optimistisch over de toekomst: 'Het boek heeft alle innovaties van de industriële revolutie doorstaan n is vitaler dan ooit. Het boek bedoel ik dan dat verdient boek genoemd te worden'.

2013--17mei-034.jpgKevin Absillis licht het boek toe

Het zal niemand die vertrouwd is met de legendarische zin voor humor en ironie van de erudiete Ludo Simons verwonderen dat dit lijvige naslagwerk ook gekruid is met tal van weetjes en anekdotes, wat het ook tot een boeiend leesbaar boek maakt.

2013--17mei-056.jpgLudo Simons tekent het exemplaar van Joke van den Brandt

Prof. dr. Ludo Simons (Turnhout 1939) is emeritus hoogleraar Boek- en bibliotheekwetenschap aan de Universiteit Antwerpen en de KU Leuven en lid van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten.
Hij was conservator van het Archief en Museum voor het Vlaamse Cultuurleven - het huidige Letterenhuis - te Antwerpen, directeur van de Antwerpse Stadsbibliotheek - de huidige Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience - en hoofdbibliothecaris van de Universiteit Antwerpen. Hij promoveerde in de Germaanse filologie bij Albert Westerlinck en schreef een aantal boeken over literatuur- en cultuurgeschiedenis.

*

Tussen het aandachtige publiek: o.m. Manu van der Aa, prof. Herwig Arts S.J., Arnold Eloy, Willem Van der Eyken, Tony Rombouts, Jean-Pierre Rondas, Leentje Saey, Marc Somers en Jo Vermeulen.

2013--17mei-068.jpgAnn Renard, directeur van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience en componist

Wilfried Westerlinck

 

Ludo SIMONS, Het boek in Vlaanderen sinds 1800. Een culturgeschiedenis, Tielt, Lannoo, 2013, 640 p., geb. met stofomslag, 49,99 €. ISBN 978 90 209 8374 6

 

Foto's: Frank Ivo Van Damme

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche