Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
8 octobre 2014 3 08 /10 /octobre /2014 03:27

 

Lichtaart--centrum-van-kunst-en-cultuur.jpg

Op 12 september jl. werd in de volgelopen Lichtaartse bib het boek Lichtaart, centrum van kunst en cultuur in de roerige jaren zestig van Karl Wouters voorgesteld. Het is een uitgave van Berghmans Uitgevers. Zoals de titel het zegt, brengt het lijvige werk (194 pag.) het hele verhaal van de culturele ontvoogding van de Kempen in de jaren '60 van de vorige eeuw, toen heel wat rustieke hoevetjes getransformeerd werden tot artistieke 'cultuurcentra avant la lettre'. Met 'De Verbrande Hoeve' van Jan Berghmans en de 'Artepik' van Jan De Buck werd Lichtaart een centrum van artistieke bedrijvigheid, waarnaar schrijvers, schilders, beeldhouwers, zangers, muzikanten, kleinkunstenaars uit heel Vlaanderen en Nederland kwamen afgezakt.

Het rijkelijk geïllustreerde boek (163 kleurafbeeldingen, hard cover) bevat een schat aan informatie zowel over de 'grande histoire' als over de 'petite histoire' van kunst en cultuur. In het register van 18 bladzijden treffen we de namen aan van iedereen die op de een of andere manier betrokken was bij het bruisende leven van de jaren '60 in de Kempen. Enkele namen: Remy de Pillecyn, Lambert Jageneau, Vuile Mong, Hubert Lampo, Karel Appel, Julien Weverbergh, Roger Raveel, Louis Verbeeck, Max Selen, Jan Verhaert, Annelies Vaes, Henri-Floris Jespers, Johan Van Lierde, Hans Plomp, Frans Van Mechelen, Edouard 'Baron' Vereycken, Renaat Veris, Simon Vinkenoog, Zjef Vanuytsel, Luc Vancampenhout, enz.

Werkten o.a. mee aan de totstandkoming van het werk: Hedwig Cuypers, Frans Depeuter, August Goossens, Robin Hannelore, Pollie Mennens, Griet van Dyck, Jef van Lommel, Walter van den Broeck, Wim van Gorp, Els Verheyen en Albert Willems.

Lichtaart, centrum van kunst en cultuur in de roerige jaren zestig is in elke goede boekhandel te koop tegen 45 €. Het tijdschrift 'Heibel' biedt aan zijn lezers de mogelijkheid om dit boek aan te schaffen tegen de verminderde prijs van €40,00. Bestellen kan door overschrijving van 40 € op rekening IBAN BE27 2200 9164 9373 van Berghmans Uitgevers, Dr. M. Timmermanslaan 24, 2170 Merksem-Antwerpen met vermelding ‘Lichtaart/Heibel’.

Frans DEPEUTER

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche