Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
9 juillet 2012 1 09 /07 /juillet /2012 23:06

 

Zo-slecht-1.jpg

Je kunt wel gans de dag met je neus in dagbladen, naslagwerken en poëzie zitten, maar het is ook aangeraden af en toe eens te ontspannen. Dat kan ik prima met oude films. Soms zelfs met werkelijk slechte oude films. En nu héb ik me toch een slechte gezien!

Virgil W. Vogel (1919-1996) onderscheidde zich later in zijn carrière met het regisseren van afleveringen van televisiefeulletons als Bonanza, Mission Impossible, The Six Million Dollar Man, The Streets of San Francisco, Magnum, Miami Vice  en Knight Rider. Maar in de vijftiger jaren draaide hij ook een aantal films. Ware B-films. The Mole People  (1956) was wellicht zelfs eerder een C- of een D-film. Halliwell’s Moviegoers Companion is er kort over: 'Thoroughly boring nonsense which would insult a Saturday matinée.' Dat zou een te zwaar oordeel zijn over The Land Unknown, de rolprent die Vogel in 1957 inblikte. Die is iets beter, maar toch ook nog bespottelijk slecht. Ik keek hem in elk geval helemaal uit, hetgeen iéts zegt.

Het is het verhaal van een helikopter die strandt in een vreemde vallei in Antarctica waar nog dinosaurussen blijken te leven. Een echt bewegend jongensboek, dat hier en daar herinneringen oproept aan strips als De geheimzinnige ster  van Hergé en De valstrik van Edgar P. Jacobs. De bordkartonnen acteurs met dienst zijn Jock Mahoney (die na deze film drie keer de rol van Tarzan vertolkte), Shawn Smith en Henry Brandon.

Zo-slecht-2.jpg

Dat de eerste dinosaurussen in beeld uitvergrote komodovaranen zijn (zie op onderstaande link vanaf 0:31:05) is evident, maar het wordt even later pas écht hilarisch als een Tyrannosaurus Rex zijn intrede doet: dat is zó overduidelijk een man in een rubberen pak dat het bijna gênant is. The Land Unknown  is zo krakkemikkig, dat het weer leuk wordt. Dit soort films vind je niet meer in de bioscoop, maar dankzij de wondere wegen van het wereldwijde web is deze productie volledig te bekijken op YouTube:

http://www.youtube.com/watch?v=ecIFc6vtX8E&feature=related

Bert BEVERS

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche