Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
25 juillet 2012 3 25 /07 /juillet /2012 23:40

 

Zuurvrij22.jpg

Twee eeuwen geleden werd Hendrik Conscience geboren. In dit najaar verschijnen er in de Letterenhuisreeks twee nieuwe uitgaven: een herziene editie van De Leeuw van Vlaenderen met een uitgebreid nawoord over de totstandkoming en de bronnen van deze roman door de steevast voortreffelijke tekstbezorger Edward Vanhoutte. De tweede uitgave, van de hand van professor Karel Wauters, vertelt het leven van Conscience van diens geboorte tot en met de uitgave in 1838 van De Leeuw. De eminente literatuurkenner overleed twee jaar geleden en kon helaas zijn werk niet afmaken.

In de jongste aflevering van Zuurvrij komt Conscience alvast driemaal aan bod. Edward Vanhoutte belicht de schrijver als 'marketeer' van eigen werk; Ronald Grossey trof in de archieven van onder anderen tekenaar Bob De Moor materiaal aan over een 'Leeuw-verstripping' in het weekblad Kuifje/Tintin; en Johan Vanhecke ontdekte dat iedereen het altijd bij het verkeerde eind heeft gehad als het gaat over wie de beroemde tekening in De Leeuw maakte.

Morgen meer over Zuurvrij.

HFJ

Zuurvrij. Berichten uit het Letterenhuis, nr. 22, juni 2012, 112 p., ill., 6 €.

Abonnement: 20 € voor twee jaargangen van telkens twee nummers (te verschijnen in juni en december). Losse nummers: 6 € (nrs 5-17 en 19 nog leverbaar).

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche