Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
11 novembre 2014 2 11 /11 /novembre /2014 22:58

 

Behoud-de-Begeerte

Matthijs DE RIDDER, Behoud de begeerte, Bezige Bij Antwerpen, 2014, 352 p., 29,99 €

Zaterdag 8 november 2014 vergaderden de leden van het Dotatiefonds voor Boek en Letteren in het Letterenhuis te Antwerpen. Zoals elk jaar kregen de leden in primeur de recente aankopen door het Dotatiefonds te bewonderen.

Door het recente drastische snoeien in de toelagen voor cultuur krijgen de Erfgoedbibliotheken het steeds moeilijker en moeten zij vaak waardevolle aankopen aan zich laten voorbijgaan.

LeenVDbbegeerte.jpg

In haar inleiding legde directeur Leen van Dijck uit hoe deze bibliotheken nu gaan aankloppen bij bedrijven om het hoofd boven water te kunnen houden. Nochtans zijn zij er ook nu weer in geslaagd om aan het literatuur minnend publiek een top-tentoonstelling aan te bieden: Behoud de Begeerte, die een overzicht biedt van dertig jaar literatuur. Tot haar spijt krijgt deze expositie niet de aandacht van het grote publiek, die ze ruimschoots verdient.

Coorevits.jpg  

Luc Coorevits, curator van de tentoonstelling, gaf in vogelvlucht een overzicht van de manifestaties die onder deze noemer tot stand kwamen namelijk '8 Beaux-Forts', 'Geletterde Mensen', 'Koningsblauw', en 'Saint Amour. Daarna begeleidde hij de aanwezigen bij een bezoek aan de expo die echt een overweldigende ervaring is. De bezoeker wordt ondergedompeld in een theatrale en toch intieme sfeer van posters, namen, parafernalia, videobeelden.

ExpoBBegeerte.jpgDe eerste indruk is overrompelend en pas als men opnieuw de zalen doorloopt ondergaat men deze tentoonstelling als een ongekende zinnenprikkelende literaire show, die ook nog eens ongekend multimediaal is.

Tijdens de receptie drukte Leen van Dijck nogmaals haar spijt uit dat zo weinig bezoekers de weg vinden naar deze buitengewone expositie.

Joke VAN DEN BRANDT

Foto’s Frank Ivo van Damme

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche