Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
13 mai 2011 5 13 /05 /mai /2011 18:54

HJCzaal.jpgTijdens een druk bijgewoonde en stemmige receptie in de bunkerachtige cultuurkelder van De Groene Waterman werd gisteren de Herman J. Claeysprijs uitgereikt.

In de voorbije weken werd er in kringen van insiders nogal druk gedaan over een scherp polemisch en bewust provocerend stuk van Koen Calliauw over de plannen van de Stad betreffende de waterkeringsmuur. Daarbij werd Stadsdichter Peter Holvoet-Hanssen in scherpe bewoordingen medeplichtigheid verweten aan het ignoreren van Herman J. Claeys' aandeel in het initiatief een 'wandelgedicht' aan te brengen op de waterkeringsmuur.

TijKeren.jpg Het sterk geëngageerde 'Wandelgedicht' verscheen in 1993 in de bundel Het tij keren (Brussel, uitgave Pipeline Poetry, 22 p.)

BartVanPeer.jpgBart van Peer

Een en ander was ondertussen al uitgeklaard, maar het was wel een verrassing toen inleider Bart van Peer, die samen met Herman J. Claeys aan de wieg stond van De Muzeval, eerst het woord gaf aan de Stadsdichter.

PeterHolvoet.jpg

Peter Holvoet-Hanssen

In een korte toespraak betoogde Peter Holvoet-Hanssen dat kunst en poëzie gevrijwaard moeten blijven van politieke manipulatie. Om elk misverstand uit de weg te ruimen verklaarde hij expressis verbis dat de restanten van Claeys 'Wandelgedicht' niét worden overschilderd, maar integendeel gerestaureerd. De Stadsdichter kreeg een daverend applaus.

Als tweede spreker kwam uitgever Jef Meert aan het woord. In snedige bewoordingen haalde hij o.m. herinneringen op aan de late jaren zestig, de tijd dat Herman J. Claeys bestempeld werd als 'literaire gangster'. De tekst van zijn toespraak verschijnt hier in de volgende aflevering.

3vuldigheid.jpgVan l. naar r.: Henri-Floris Jespers, Monique en Jef Meert

Tot slot maakte Henri-Floris Jespers de laureaten van de eerste Herman J. Claeys bekend:

De organisatoren van de Herman J. Claeys-prijs mogen zich gelukkig prijzen. Op korte tijd mochten Pipelines /De Muzeval bogen op meer dan een 55-tal inzendingen, samen goed voor meer dan honderd korte of langere gedichten en, af en toe, ook een heuse cyclus. Dat het niveau van de inzendingen meer dan behoorlijk mag genoemd worden, kan ik al meteen illustreren door de nuchtere vaststelling dat na de eerste beraadslaging van de jury niet minder dan 23 gedichten in the running bleven. En wanneer ik u verklap dat 13 gedichten de eindbespreking haalden, dan is het wel duidelijk dat de organisatoren zeker niet mogen klagen over de kwaliteit van de inzendingen.

Traditioneel is nu het moment aangebroken om de taaie gemeenplaats te formuleren dat de jury voor moeilijke keuzes stond. Dat doe ik niet.

De jury poogde wel bij deze eerste editie van de prijs een evenwicht te vinden tussen twee fundamentele eisen: literaire kwaliteit, waar Herman op gesteld was, en de geest van de te bekronen gedichten, wat ik maar gemakkelijkheidshalve hun 'Claeysiaanse' inslag zal noemen, waarbij 'Claeysiaans' – in de geest van Herman – ook duidelijk verwijst aan het maatschappelijke engagement van de vriend naar wie de prijs genoemd werd. Pipelines / De Muzeval heeft daar trouwens zorgvuldig over gewaakt bij de samenstelling van de jury, waarin collega's met uiteenlopende poëticale opvattingen zetelen. Ik wil hier dan ook hulde brengen aan het gefundeerde inzicht en de tijdrovende inzet van Bert Bevers, Koen Calliauw, Paul Ilegems, Kris Kenis, Patricia De Landtsheer, Jef Meert, Roger Nupie, Hans Plomp, Lucienne Stassaert en Jan van Veen bij de beoordeling van anonieme gedichten. Indien ik hier vandaag het woord mag voeren, dan is het uitsluitend omdat het Hermans laatste wil was dat ik als juryvoorzitter zou fungeren – een begrip dat hier trouwens meteen gerelativeerd moet worden. Immers, net zoals Pipelines / De Muzeval, functioneerde de jury, geheel in de geest van Herman, als een collectief. Formeel werd er niet gestemd; de beslissingen kwamen steevast tot stand bij consensus.

Ik wil uw geduld niet langer op de proef stellen.

Ziehier de beslissing van uw jury:

de eerste prijs gaat naar 'CrapuultjesClub', vier gebalde, gedisciplineerde, vormvaste kwatrijnen van Rik De Reeper (°1962). Zonder gemoraliseer en met passende afstandelijkheid maakt de dichter een trefzeker statement over een al te bekend maatschappelijk verschijnsel, 'heersers na de wedstrijd' en aanverwanten;

de tweede prijs gaat naar 'Uitvaart', een 113 verzen tellend retorisch gedicht van Eric van den Abbeele. In een sterke beeldtaal brengt de dichter een tijdloze, onpersoonlijke, ongenadige en intelligente kritiek op de onderdrukkende mentale, ideologische en concrete machtsuitoefening;

Op de derde plaats komt 'Beeldenstorm' van Katrien Coppens (°1956), vier terzinen waarin de dichteres reflecteert op de onmiddellijke actualiteit reflecteert, nl. het vleselijke kindermisbruik door mensen die zichzelf merkwaardig genoeg 'geestelijken' noemen.

In toepassing van het reglement kregen ook een aantal gedichten een uitdrukkelijke vermelding.

In alfabetische volgorde:

'La vie d'un ogre', een wrang divertimento van Hendrik Carette (°1946);

'Hoe ze dom en doelloos' een kritische ontmaskering van democratische leiders van Bert Deben;

'Ademzuchten van Gustav aan Alma Mahler', een gedocumenteerde collage-gedicht van Joris Iven (°1954);

'Ze komen om adem', een oprecht-eerlijke en concrete bezinning over de asielzoekersproblematiek van Ann van Dessel (°1961).

 

Wat meer persoonlijk commentaar in een volgende aflevering...

Tussen het publiek:

Jo van Cauwenberge, Jean Emile Driessens, Richard Foqué, Christel Geerts, Pruts Lantsoght, Dirk Maeyens, Luc en Thierry Neuhuys, Marc Pairon, Walter Soethoudt, Marc Somers, Marc Tiefenthal en Kaatje Wharton.

Verontschuldigd: Marie-Paule Andries, Paula Mortelmans, Luc Pay, Magali Uytterhaegen, Jan Scheirs.

Foto's: (c) Kris Kenis

Koen Calliauw en de Stadsdichter:

http://www.dewereldmorgen.be/blog/koen-calliauw/2011/04/18/plagiaat-antwerpse-stadsdichter

Zie ook het verslag van de prijsuitreiking door Koen Calliauw:

http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2011/05/13/po-zieprijs-herman-jclaeys-crapuul-haalt-het

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche