Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
6 octobre 2013 7 06 /10 /octobre /2013 05:35

 

2013-10-05-19.15.45.jpeg

Yannick Dangre, Herman Elegast en Patrick Lateur

 

In het prachtige kader van het waterslot van Laarne – één van de weinige nog bestaande waterkastelen, zo werd me verteld – werd gisterenavond de Vijfde poëzieprijs Melopee van de gemeente Laarne uitgereikt aan Yannick Dangre (°1987).

 

Schepen van cultuur Alex De Smet opende de feestelijke academische zitting, waar een mooi muzikaal en literair programma voor was samengesteld.

De muzikale intermezzi in de sfeervolle ridderzaal werden gebracht door Lieven Van de Walle en Astrid Vergaert (beiden cello) en door Herman Elegast (zang en gitaar), die een gesmaakte en plezierige ‘remake’ ten beste gaf van ‘Wat heb je vandaag op school geleerd, zeg eens kleine Jan’ – maar dan getransponeerd naar Laarne.

Eregast Patrick Lateur, o.m. bekend van zijn recente Ilias-vertaling, vertelde in een interview over de praktijk van vertalen en over zijn jongste boek, Brieven van Michelangelo, dat binnenkort wordt voorgesteld.

 

Professor em. dr. Frans-Jos Verdoodt, jury-voorzitter van de Melopee-prijs, lichtte de aard van deze prijs en de werkzaamheden van de jury toe en maakte uiteindelijk laureaat Yannick Dangre bekend. Hij loofde in diens poëzie vooral de wijze waarop de dichter dagelijkse woorden of clichés zodanig transformeert dat ze een nieuwe, rijke, poëtische lading krijgen, en stelde verder vast dat bij vele hedendaagse jonge dichters het thema in kwestie aan bod komt: het feit geen afscheid te kunnen nemen van de vorige generatie.

Dangre ontving een mooie oorkonde en een prijs van 2500 € voor het gedicht ‘Vader’ (verschenen in Het liegend konijn, jrg. 10 nr. 1, april 2012, p. 68) uit handen van burgemeester Ignace De Baerdemaeker.

2013-10-05-18.51.40.jpeg

Ook Dangre werd kort geïnterviewd, waarna hij het winnende gedicht voorlas.

 

Nieuw voor dit lustrum was de Melopee Jeugdprijs. Laureaat werd de jonge Henri Temmerman, die zichtbaar onder de indruk zijn prijsgedicht ten beste gaf.

2013-10-05-19.05.47.jpeg

 

Een gulle receptie, aangeboden door het gemeentebestuur, sloot de festiviteiten af.

Het geheel werd georganiseerd door de Cultuurdienst van de gemeente Laarne o.l.v. Hendrika Van Orshoven.

 

De leden van de jury: Frans-Jos Verdoodt (voorzitter), Trees Veeckman, Frank De Vos, Achiel Janssens, Jan De Meester, Roel Richelieu van Londersele, Herman Elegast, Erwin Steyaert & Dorothea Van Hoyweghen.

 

De genomineerde gedichten van beide poëzieprijzen (volwassenen en jongeren) werden elk gebundeld in een aparte uitgave; beide zijn verkrijgbaar in het Poëziecentrum te Gent en via de Cultuurdienst van de gemeente Laarne (http://www.laarne.be/melopee/520-www.html).

 

Luc PAY

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche