Na jaren van sluimerend bestaan is het Landjuweel aan een nieuwe zegetocht bezig. De interne werking is gerestaureerd en de promotie krijgt een duwtje in de rug zodat het tegen de media botst. Dat is dubbel goed nieuws want amateurtoneel is geen goedkope vrijetijdsbesteding meer. Voor de woelige jaren zestig bloeide het amateurtoneel. Nadien is het verwaterd. Dertig jaar lang. Het is te merken aan het beroepstheater. Veel beroemde acteurs zijn in het amateurtoneel hun carrière begonnen. Toen het zwaar aan waarde verloor hadden acteurs alleen nog de toneelscholen als basisvorming. Het is er aan te zien. Veel hedendaagse acteurs beschouwen toneel als sport en spel. Hun producties horen eerder thuis in een sporthal dan in een theater.
Enfin, heel wat mensen laten de laatste jaren de televisie voor wat hij is en steken hun tijd in het opzetten van een toneelstuk. Een sociaal engagement, naar binnen toe, voor de vereniging, maar ook naar buiten, voor het publiek. Het feit dat er met de jaren meer en meer zenders op de buis zijn maar er steeds minder te beleven valt, zal daar niet vreemd aan zijn. Verheugend daarenboven is dat het publiek door de restauratie niet meer de buren zijn maar toneelliefhebbers uit de bredere regio. De reden is simpel: sommige toneelkringen hebben een goede reputatie opgebouwd. Niet enkel de acteurs werden steviger, maar ook de promotie is professioneler. Een frisse website is belangrijk, maar het netwerk van facebook, de nieuwste vorm van mond aan mond reclame, wordt flink bevorderd. Ook het twitteren [tetteren] wordt gepusht.
Verheugend is tevens dat heel wat mensen het persoonlijk contact weer opzoeken. In het voorbije seizoen heb ik met heel wat bezoekers van amateurtoneelgezelschappen gesproken. Het viel op dat ze de boodschap van het stuk geloofwaardiger vinden dan dat van de boekjes. Die worden ook nog geraadpleegd, om bevestigd te zien van wat ze al vermoedden: wat erin staat is dubieus. Met als gevolg dat wat deze week voor waarheid wordt verkocht, de week daarna, vaak onder druk, als leugen moet worden teruggenomen.
De waarde van de sterkte van de boodschap wordt benadrukt in de selectie van het Landjuweelfestival 2011. Een pluim dus voor de jury, die zowel naar de prestatie als naar de psychologische werking van de voorstellingen heeft gezocht en daar het beste uit het betere heeft uit geselecteerd.
Enfin, wat er dit najaar, in de herfstvakantie. in de Gentse schouwburg te zien zal zijn laat ik de persvrouw van de koepelorganisatie van het amateurtoneel, dat het Landjuweel organiseert, zelf vertellen.
Uit 66 deelnemende groepen werden zes groepen geselecteerd. De gelukkigen zijn Hand in ’t Oog uit Oostende met ‘De intrige’, ToneelTijlTernat met ‘Diplodocus Deks’, Theater Playerwater uit Kapelle-op-den-Bos met ‘Koken met Elvis’, Voor Taal en Kunst uit Mechelen met ‘Halverleven’, Kreutzfeld Verein uit Herentals met ‘De lange nasleep van een korte mededeling’ en Toneelkring Sint-Rembert uit Torhout met ‘Hamlet’.
Het Landjuweelfestival geeft ook het woord aan jongeren. Zestien gezelschappen waagden hun kans en de gelukkigen zijn Bambini uit Retie met ‘TI TA NICske aan de hand’, Tovikito uit Leuven met ‘In tijden van oorlog en liefde’, Kunsthumaniora Hasselt met ‘Capousse!’ en Schoon Rolandke uit Lebbeke met ‘Bruurs’. Zij zullen een week in Gent logeren, hun voorstelling hernemen.
Figurentheater komt ook aan bod. De jury nam de beslissing alle negen groepen die op de longlist stonden te selecteren voor deelname aan het Landjuweel. Dit om de festivalsfeer te bevorderen en het publiek een brede waaier aan wat er vandaag leeft in figurentheater aan te bieden. Het gaat om ‘Richaar den derden’ van De bende van Richaar uit Aalst, ‘Sol de Mol’ van Poppentheater Wortel uit Leuven, ‘De wondere wereld van Professor Pillemans’ van Alles loopt op Rolletjes uit Borsbeek, ’t is tijd klein konijn’ van Vlinders & C° uit Beveren, ‘Flor en de bende van de bakfiets’ van Poppentheater Ellebieke uit Deerlijk, ‘LIEVEbeestHEERTJES’ van Kindertheater Foesiemauw uit Retie, ‘Meer dan beer’ van Tal en Thee uit Aarschot, ‘Circus T.’ van Oekedoeleke uit Sint-Niklaas en ‘Hans en Grietje’ van Theater Trampoline uit Beveren.
Volgende vertellers vervolledigen het programma van het Landjuweelfestival: Joe Baele, Kathleen Van der Velde en Veerle Derave. Bovendien is er op zondag een open podium.
Guido LAUWAERT