Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
17 mai 2012 4 17 /05 /mai /2012 19:15

 

kirkeby-1.JPG

Wat een ervaring! Op de valreep wil ik hier dus toch nog de aandacht vestigen op de overweldigende retrospectieve van de Deense duizendpootkunstenaar Per Kirkeby (°1938). Hij laat zich niet in één categorie vangen: schilder, beeldhouwer, dichter, essayist, Kirkeby ontwerpt ook scenografieën en werkt mee aan de films van zijn landgenoot Lars von Trier.

Ik was matig onder de indruk van de werken uit de jaren 60 en 70, maar wanneer ik zaal zes binnenwandelde werd ik verrassend overvallen door de overduidelijk meesterlijke kleurencombinaties. Wat een palet!

Jan van Hove, een van onze betere kunstcritici, spreekt terecht in De Standaard (11 februari) van “alchemie van de kleur”:

Volgens Siegfried Gohr, de curator van de tentoonstelling, is Kirkeby het tegendeel van vroegere abstracten zoals Mondriaan, die uitsluitend met primaire kleuren werkte. In de schilderijen van de Deen vind je wel honderd tinten. Dat geraffineerde coloriet bereikt hij door zijn doeken voortdurend te overschilderen met telkens nieuwe kleuren. […] Het hoogtepunt van de tentoonstelling vind je in de zalen waar de grote formaten hangen. Hier wordt de bezoeker helemaal ondergedompeld in het universum van de kleur dat Kirkeby tot stand bracht. Je kunt er ervaren dat Kirkeby's schilderijen niet als een chaos van kleuren overkomen, maar integendeel een vreemde orde in zich dragen. Sommige doeken herinneren met hun stralende gele en rode tinten aan de gouden achtergronden van de vroege Italiaanse schilderkunst. Maar vaker verwijst Kirkeby naar de elementaire bouwstenen van de aarde, naar bomen, rotsen en woekerende planten.

De vakkundig over en naast elkaar geplaatste kleuren getuigen van een uitzonderlijke intensiteit, dankzij de savante gelaagdheid en de feilloze technische uitwerking. Die grote composities ademen een zowel intimistische als expressionistische sfeer uit.

Het was lang geleden dat ik nog zo'n “kippenvel”-moment mocht ervaren, op het randje van de puur religieuze ervaring.

Tot zondag 23 mei. Grijp de laatste kans om die ervaring te kunnen delen... Doen!

Jan SCHEIRS

 

Per Kirkeby

Retrospectieve werken van 1964-2012

Paleis voor schone kunsten – Bozar

Ravensteinstraat 10, 1000 Brussel

Vlakbij Centraal station Brussel

Entrée € 10

Nog tot en met zondag 20 mei 2012

Van 10.00 u tot 18.00 u

 

Cf. het artikel van Jan van Hove:

http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=JH3LQV7T

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche