Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
21 juin 2012 4 21 /06 /juin /2012 15:00

 

VLbedrijviginkunst

Op verzoek van het christelijke opinieweekblad Tertio schreef redactielid van KTV en hoofddocent van het Departement Architectuur Sint-Lucas Gent & Brussel Marc Dubois een opiniestuk (nr. 644 van woensdag 13 juni). Niet alleen Kunsttijdschrift Vlaanderen 'wordt de keel toegeknepen'. Filmmagie, Cinemagie en Orgelkunst zien ook 'hun subsidies verdampen tot 0 centiem', aldus Dubois, die hieraan toevoegt:

Knijpen de commissieleden de initiatieven dood omdat ze uit de christelijke zuil zijn geboren? Dat kan de christelijk geïnspireerde Schauvliege toch niet over haar kam laten gaan.

Een slimme zet van Marc Dubois? Neen. Geheel naast de zaak. De roots van Kunsttijdschrift Vlaanderen(eerste nummer in 1952) liggen inderdaad in het Christelijk Vlaams Kunstenaarsverbond (CVKV), maar is nu al lange jaren 'een volwaardig project dat de enge en bekrompen verzuiling al lang achter zich heeft gelaten', schrijft Dubois zelf – en ik kan dat alleen maar beamen. KVTmoet blijven bestaan én gesubsidieerd worden omdat het een uitstekend tijdschrift is, en daarmee basta. Dat is ook de mening van de vijftig 'christelijk geïnspireerde 'of 'vrijzinnige' ondertekenaars van diverse artistieke of academische signatuur die hun steun betuigden in Knack.be, en daarmee op Facebook heel wat blijken van instemming oogsten. Zie http://www.knack.be/opinie/vrije-tribunes/arm-vlaanderen-wat-we-dus-zelf-doen-doen-we-niet-zo-goed/opinie-4000116784473.htm#

*

Ik hem de moeite gedaan de adviezen aandachtig te lezen – voorwaar geen pretje! Het is om te gillen. Zowel in de beoordeling volgens artistieke criteria als in de zakelijke adviezen tref je zonder meer tegenstrijdige argumenten aan. Bovendien ontsnap je moeilijk aan de indruk dat beleidsplannen zwaarder doorwegen dan geleverde prestaties.

Het heeft weinig zin hier nu op in te gaan, maar het lijkt er wel op dat we inderdaad in Absurdistan leven.

 Wij spreken twee talen: Het Ambtenarees Is niet te vertalen Tenzij naar 't Chinees. En dan, net daarneven, (Een woord of tien gaans) Wat blijft daahaar nohog leven? Het Oud-Kafkaïaans!   

VLherrecghen

In een beslist te lezen bijdrage in rekto-verso onderstreept Wouter Hillaert dat vier op elf cultuurtijdschriften afgestoten worden en heeft het over 'de grote spelers' Etcetera en De Witte Raaf, die erop vooruitgaan, en over rekto:verso 'die zijn inkomsten bijna verdubbeld ziet tot 55.000 €.' ('Trammelant in kunstenland', in: nr. 52, mei-juni 2012, http://www.rektoverso.be/artikel/trammelant-kunstenland)

Waarom Etcetera en De Witte Raaf 'grote spelers' zijn, laat ik hier in het midden.

Waarom Kunsttijdschrift Vlaanderen is 2011 nog goed was voor 53.271,90 € en voor 2013-2014 nul op het rekest krijgt, is mij een volkomen raadsel.

Henri-Floris JESPERS

Stichtend lid van het Arkcomité van het Vrije Woord

Zie ook:

http://mededelingen.over-blog.com/article-kunsttijdschrift-vlaanderen-met-verdwijning-bedreigd-107000687.html

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche