Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
16 juin 2012 6 16 /06 /juin /2012 06:28

 

Kopie-van-VlaanderenClaus.jpg

De voorbije maanden formuleerden de beoordelingscommissies en het agentschap Kunsten en Erfgoed aan Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege een advies over alle aanvragen voor meerjarige subsidiëring in het kader van het Kunstendecreet voor de periode 2013-2014 en 2013-2016.

Tijdens het Cultuurforum in Turnhout op 1 juni verraste Joke Schauvliege de verzamelde cultuursector met de mededeling dat iedereen 'in alle transparantie' de adviezen online kon raadplegen. Het is de eerste keer dat een minister van Cultuur dergelijke adviezen in de openbaarheid gooit. Ze deed dat naar eigen zeggen omdat 'er blijkbaar al lijsten met adviezen circuleerden, ook in de pers, en ze alleen maar de geruchtenmolen voedden'. Discretie is nu eenmaal een oudmodisch begrip, blijkbaar ook in de geest van (al te talrijke) commissieleden en / of ambtenaren van het agentschap.

Inmiddels heeft de minister verklaard dat ze de adviezen integraal zal volgen. In dat geval is Kunsttijdschrift Vlaanderen is met verdwijning bedreigd. Inderdaad, volgens de doorluchtige Commissie Publicaties van het agentschap Kunsten en Erfgoed is het tijdschrift geen eurocent subsidie meer waard. Ook Gagarin, A Prior en Tijdschrift voor Orgelkunst verliezen hun betoelaging.

Ziehier de naam van de leden die met hun ongerijmd advies (waarover later meer) blijkbaar het beleid bepalen: Jo Tollebeek, Katlijne Van der Stighelen, Vlad Ionescu, Dirk Laporte, Stella Lohaus, Chantal Pattyn, Geert Van der Speeten, Leen van Dijck en Linda De Geyter.

Onder de veelzeggende titel 'Arm Vlaanderen, wat we dus zelf doen, doen we niet zo goed' verscheen op Knack.be een vrije tribune waarin vijftig prominenten uit de artistieke, literaire en academische wereld hun steun betuigen aan KTV. Zie http://www.knack.be/opinie/vrije-tribunes/arm-vlaanderen-wat-we-dus-zelf-doen-doen-we-niet-zo-goed/opinie-4000116784473.htm#

De Vlaamse Auteursvereniging (VAV) reageerde in een brief aan de minister met drie suggesties voor de theatersector, 'waar een aantal theaterauteurs een deel van hun inkomsten zullen derven voor opdrachten die reeds zijn aangegaan'. Aan Kunsttijdschrift Vlaanderen maakt de VAV echter geen woord vuil. Ook de Vereniging van Vlaamse Letterkundigen zwijgt in alle talen.

De adviezen van alle beoordelingscommissie werden al druk becommentarieerd in de media. Over de commissie publicaties: radiostilte. Alleen al daarom: méér, ja, in een volgende aflevering...

HFJ

SeuphorVlaanderen

Zie ook http://www.knack.be/nieuws/boeken/nieuws/kunsttijdschrift-vlaanderen-wordt-genekt/article-4000111456202.htm#.T8_plXqCT4Y.facebook

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche