Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
21 avril 2010 3 21 /04 /avril /2010 17:43

Een aantal “kunstenaars en kunstminnaars” nemen het initiatief een brief te richten aan koning Albert II. Ze vernamen met “diepe spijt en grote ontgoocheling” dat het Koninklijk Paleis in Antwerpen zijn functie van centrum voor internationale hedendaagse kunst definitief verliest.

"Dit is des te pijnlijker daar wijlen Koning Boudewijn het Koninklijk Paleis Antwerpen afstond aan kunstenaars na hun protesten in 1968 over de jarenlange leegstand van het Paleis. De wens van wijlen Koning Boudewijn wordt door de Vlaamse regering – eigenaar van het Paleis sinds 1996 – bij de herbestemming van het Paleis volkomen genegeerd. Ook dit stemt ons uitermate somber en bitter.

Wij stellen vast dat kunst en cultuur moeten wijken voor een handelsconcessie met BVBA Alexis (brasserie Café Impérial) en BVBA The Chocolate Line (een chocoladewinkel). Van Internationaal Cultureel Centrum naar Chocoladepaleis, eethuis en café wijst op de cynische, mercantiele en bekrompen inzichten van de huidige verantwoordelijken."

De ondertekenaars vinden het belangrijk “dat Mevrouw de Koningin die zich inzet om hedendaagse kunst een plaats te geven in het leven, eveneens op de hoogte gebracht wordt”.

Tot slot hopen ze op een koninklijke tussenkomst...

Wij vragen U met ons de ongunstige culturele veranderingen kenbaar te maken en er een passend antwoord op te geven.”

De open brief aan de koning werd alvast ondertekend door Ludo Bekkers, Flor Bex, Guillaume Bijl, Thierry de Cordier, Jan Hoet, Raoul de Keyser, Menno Meewis, Wim van Mulders, Johan Pas, Roger Raveel en Roland Jooris.

Een actie om ondertekenaars te ronselen is thans aan de gang .

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche