Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
14 septembre 2011 3 14 /09 /septembre /2011 00:00

 

Bloemstraat-1.JPG

In Borgerhout heb ik nimmer gewoond, maar het is wel dáár dat ik me eigenlijk voor het eerst realiseerde dat ik me sedert ik zelfstandig woon veelal op hogere verdiepingen huisvestte. Ook in de Bourlastraat, waar ik me al sinds de vorige eeuw op mijn gemak voel op de tweede etage. Hoog wonen heeft voordelen. Zo hoef je nooit ongerust te gaan slapen als er wolkbreuken worden voorspeld. Er zijn echter ook nadelen. Ik héb op de begane grond gewoond. In Bergen op Zoom in de Moeregrebstraat, tegenover dat fraaie middeleeuwse stadspaleis Het Markiezenhof. Daar had ik aan de straatkant een vitrinekast gemaakt, waarin ik regelmatig nieuw beeldend werk en poëzie uitstalde. En daar was altijd wel belangstelling voor. Een leuke manier om je werk onder de aandacht van publiek te brengen. Nu ik er over nadenk: ik heb nóg eens op de begane grond gewoond: in het gehuchtje Bath aan de Schelde, schuin tegenover Doel. Maar dat was aan het einde van een straat. Je kon (en kunt) Bath ook alleen maar in en weer uit. Je kunt er niet dóór. Bovendien woonden er destijds slechts 69 mensen....

Goed. Daaraan dacht ik dus in Borgerhout. In de Bloemstraat meer bepaald. Daar is sedert enige tijd l'Édition Populaire te vinden.

l'Édition Populaire is een vitrinegalerij waar kunstenaars worden uitgenodigd om werk te tonen en installaties te bouwen.  En daar overviel me een zekere mate van spijt. Natuurlijk kan ik achter mijn raam exposeren wat ik wil (het is groot genoeg), maar dat heeft geen nut vanwege meters boven de stoep. De bescheiden galerij is vanop de straat te bezichtigen, zowel overdag als 's nachts. l'Edition Populaire wil kunst brengen in het straatbeeld. Zo richt de galerij zich tot de buurtbewoner, de passant én tot de kunstliefhebber. Het is een niet-commercieel, onafhankelijk en kleinschalig project, maar wil door middel van zijn nieuwsbrief en website ook een breed publiek bereiken.

Tot nu toe was er werk te zien van Otobong Nkango, Tshibumba, Aline Bouvy & John Gillis, Yona Friedman, Jan Cox, Adriaan Verwée, Isabelle Cordemans en Hervé Yamguen. Momenteel is het de beurt aan Koen de Waal. Deze Antwerpse fotograaf toont slechts twee van zijn werken, maar juist door die bescheidenheid komt de sterkte ervan in die mooie, eenvoudige ruimte extra goed tot haar recht. Kunst hoeft niet altijd over meerdere museale zalen verspreid te hangen om uit de verf te komen. Wie in Borgerhout is doet zichzelf een plezier door even de Bloemstraat in te kuieren.

Bloemstraat-2.JPG

 Bert BEVERS

l'Édition Populaire, Bloemstraat 20, 2140 Borgerhout (Koen de Waal tot 16 oktober)
www.edition-populaire.be

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche