Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
7 mai 2011 6 07 /05 /mai /2011 07:46

 

Stan.jpg

vlnr: Sara De Roo, Damiaan De Schrijver en Jolente De Keersmaeker.

Tg Stan behoeft geen voorstelling, het gezelschap rond en met Damiaan de Schrijver, Jolente De Keersmaeker, en Frank Vercruyssen is genoegzaam bekend. Tg Stan geeft een voorstelling, ze heet Oogst en is eigenlijk geen voorstelling maar een serie fragmenten uit klassieke stukken uit de canon der toneelgeschiedenis. Tsjechov, Wilde, Pinter (tweemaal) en Valentin. O ja en niet te vergeten Jef Lambrecht, maar die hoort meer thuis bij de canon der journalistiek. Het opzet van Oogst? Elke avond worden een aantal stukken of fragmenten uit stukken gespeeld, telkens in een andere volgorde. Het spel is vrij los opgevat, zo spelen vrouwen mannenrollen en omgekeerd en lopen de acteurs die niet meespelen in het stuk dat op het voorfront gespeeld wordt gewoon heen en weer op scène achter, al dan niet een dikke sigaar rokend of zich omkledend voor het volgende deel. Coulissen zijn er evenmin, tenminste geen om van te spreken en de interludia worden verzorgd door saxofonist Erik Bogaerts. Elke avond is dus een beetje uniek. Donderdagavond 5 mei was ik er bij in de Monty en ik zag en het was goed. Tsjechov beet de spits af, nogal braaf tekstueel nadrukkelijk gebracht, Wilde was al een pak losser, het door de dames van het gezelschap gebrachte fragment over de 'ideale man' was grappig en de 'wittiness' van de tekst kwam perfect tot zijn recht. Al van het begin, aangezien alle spelers op het toneel zijn en blijven ook al spelen ze op dat moment niet, had ik Jef Lambrecht opgemerkt op de scène en aangezien ik zonder enige voorkennis was gaan kijken had ik ook geen idee wat ik van hem kon verwachten. Dat bleek het voorlezen te zijn van zijn Libisch Lamento waarin hij 'getuigenissen' leest uit Tripoli, Syrië, Jemen, en vanuit de Libische opstand en de Westerse 'chaise-longue'. Toen werden we nog wat meer naar de strot gegrepen door One for the Road van Pinter waarin een man en vrouw ondervraagd worden door een sinistere agent die afsluit met de makabere opmerking dat hun zevenjarig kind door hem gedood is. Het ietwat nostalgische Night van Pinter en Het Theaterbezoek van Valentin met een onnavolgbare Damiaan de Schrijver waren de afsluiters. Het laatste zorgde meermaals voor een bulderlach, ook van mij en liet me na een dikke twee uur spelen met een goed en warm gevoel achter.

Kris KENIS

Oogstspeelt nog de hele maand mei in Antwerpen, Gent en Leuven. Raadpleeg hun website (www.stan.be) voor speellijst en verdere details.

tg STAN is Raf De Clercq, Jolente De Keersmaeker, Sara De Roo, Damiaan De Schrijver, Joachim Menke, Ann Selhorst, Kathleen Treier, Renild Van Bavel, Kristin Van der Weken, Frank Vercruyssen, Thomas Walgrave en Tim Wouters.

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche