Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
8 janvier 2014 3 08 /01 /janvier /2014 05:02

 

Kris-Geerts.jpg

Verwondering’, het thema van Gedichtendag 2014 is een rode draad in het werk van de dichter Kris Geerts. Hij bekijkt de dagelijkse werkelijkheid met een verwonderde, mild-ironische blik, en geeft in zijn gedichten vaak een onverwachte draai aan schijnbaar banale gebeurtenissen.

 

Kris Geerts werd in 1951 geboren en groeide op in Zwijndrecht. Hij is ere-advocaat aan de balie in Antwerpen, parketjurist en medewerker van Payoke. Hij werkte een tijdlang als Advocaat Zonder Grenzen in Rwanda en als verkiezingswaarnemer in Bosnië-Herzegovina.

 

In zijn studietijd debuteerde hij als dichter met ‘Andante der wolken’ (1973). Als tiener was hij reeds geïnteresseerd in de oude poëzie van China en Japan, wat merkbaar is in de dichtbundels ‘Selene mijn lief’, ‘een lange droefheid als de avond valt’ en ‘De dooiedierentuin etc.’, elk met onderwerpen die a.h.w. gidsen zijn naar Zen. In de jaren ’80 schreef hij poëzie bij wijze van vormexperiment (‘De schoonheid volgens nachtegalen’, Berghmans Uitgevers 1987) en een aantal light verses. Geïnspireerd door zijn werk bij Avocats sans frontières in Rwanda schreef hij in het Frans de cyclus ‘Les corbeaux de Kigali’, die werd opgenomen in ‘Kleine Vaderlandse Geschiedenis’. Naast talrijke dichtbundels schreef Kris Geerts verhalen die in tijdschriften werden opgenomen of in boekvorm werden verzameld. Zijn meest recente werk sluit aan bij de Amerikaanse literatuur uit de jaren ’60 en ’70. Handpalmverhalen en gedichten wisselen elkaar af.

het-jaar-van-de-haas-----3-.jpg

Het jaar van de Haas’ is een autobiografische dichtbundel waarin scènes uit de jeugd van de auteur beschreven worden als landschappen uit een door de crisis getroffen grootstad, bewoond door marginale figuren.


Op Gedichtendag interviewt journalist en poëzieliefhebber Jan De Vriendt Kris Geerts over leven en werk. U bent van harte welkom op donderdag 30 januari om 20:00 in de bibliotheek van Zwijndrecht, Binnenplein nr.1.

 

Frank DE VOS

 

Kris Geerts Het jaar van de Haas, Antwerpen,Berghmans Uitgevers, 36 p. ISBN 978-90-709-5997-5

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche