Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
11 octobre 2012 4 11 /10 /octobre /2012 17:29

 

Humor en humeur zijn afgeleid van het Griekse woord voor vocht of sap (χυμός). De oude Grieken geloofden dat lichaamssappen het temperament regelden. Zo vertelt mij Wikipedia. De invloed van humor op ons humeur is overduidelijk en gaat zover dat je met dat sap er soms van in je broek kan….(juist ja, dat heb je goed geraden.)

Rik Van Cauwelaert, Koen De Meulenaere…. De laatste weken rammelt het behoorlijk op de redactie van Knack. Topcartoonist Erwin Vanmol is niet meer. Althans niet bij dit weekblad waar hij meer dan tien jaar lang met zijn scherp geslepen tekenpen de actualiteit mee inkleurde. Toen ik hem naar de reden vroeg, kreeg ik van Erwin volgend antwoord: ‘Geen idee, ik zit niet op de redactie hé. Het is niet om besparingen, ik word ook niet vervangen, ik pas niet meer in het concept van het blad. Dat is alles wat ik weet.’ Op de ‘nieuwe’ redactie van Knack zou ik een rondsnuffelende vlieg willen zijn om de juiste reden te weten te komen. Want op zijn zachts gezegd is zoiets behoorlijk sibillijns te noemen. Misschien zal Erwin nu het orakel van Delphi willen raadplegen of de lievelingsvaas van schoonmama stuk smijten om zo de ware toedracht in de scherven te bekijken. En op het ‘nieuwe’ concept blijft het wachten.

316466_2231126491974_2030995191_n.jpg

Ik ben gek op cartoons en ik heb een onmetelijk respect voor cartoonisten. In één enkel beeld vatten zij samen waar anderen een bibliotheek voor nodig hebben. Hun ironie is treffend, is krachtiger dan de serieux van een ernstig beest. Ironie onderlijnt de ernst van een onderwerp op een eigenzinnige manier. Inderdaad Erwin Vanmol is bijzonder eigenzinnig. Zowel links als rechts, iedereen die in ons hevig gepolariseerde politieke spectrum loopt, komt in zijn vizier. Misschien wordt het tijd om de Arkprijs van het Vrije Woord nog eens aan een cartoonist te geven. En wel aan een Erwin Vanmol, een ietwat minder tricolore. Bovendien vind ik hem een uitstekende vochtregelaar.

Frank DE VOS

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche