Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
28 avril 2010 3 28 /04 /avril /2010 06:39

WalterV.jpg

Toevallig verneem ik dat Walter Vaerewijck “onverwacht” overleden is, vrijdagavond 23 april. Zijn kinderen melden op Facebook dat hij in alle intimiteit begraven wordt.

Van januari 1966 tot augustus 1996 was Walter Vaerewijck (°20 augustus 1942) als journalist aan de slag bij Het Laatste Nieuws: als parlementair redacteur (1967-1972), als correspondent te Amsterdam bij De Telegraaf (1972-1974) en uiteindelijk als redacteur sociale zaken. Hij schreef heldere, zorgvuldig gedocumenteerde stukken zonder fioritures. In 1977 kreeg hij de Vlaamse Journalistenprijs. In 1996 maakte echter een reorganisatie een vroegtijdig einde aan zijn carrière bij de krant, wat harder aankwam dan hij bereid was te bekennen.

Walter Vaerewijck kon uiteraard niet bij de pakken blijven neerzitten en vatte dus vastberaden een tweede leven aan. Als woordvoerder van de nieuwe partij Vivant vond hij (tijdelijk) een nieuwe uitdaging en als reisjournalist verwierf hij snel naam en faam. Hij was o.m. verbonden aan Travel Express Benelux en bereisde alle continenten, op Zuid-Amerika en Oceanië. Zijn eigen reissite ('Op reis met Walter') “behoort tot het summum in zijn soort”, aldus het Nieuwsblad: “Volledig, gedetailleerd, allesomvattend. Ze verkopen er niks, ze geven alleen info. En hoe! U komt alles te weten over het land van uw bestemming. Een Vlaamse site die internationaal al heel hoge ogen gooit.”

*

Vanaf de tweede helft van de jaren zestig zagen we elkaar geregeld in de Antwerpse privé-club VECU (net als ik was Walter destijds een kroegtijger), waar ook gemeenschappelijke vrienden een habitat hadden gevonden, of in Brussel, waar onze professionele wegen elkaar soms kruisten. Na zowat 1985 zagen we elkaar nog slechts toevallig. Vorig jaar kwamen we dan opnieuw in contact, dankzij Facebook. Walter vroeg me toen hoe het zat met Patrick Conrad en Werner Spillemaeckers, leden van de bent die hij in de jaren zeventig zo treffend “de koppijnploeg” had gedoopt...

Ik koester de nagedachtenis van een joviale kameraad met heel veel zin voor (Antwerpse) humor, een bon-vivant, een integere journalist die zijn onafhankelijkheid van inzicht en oordeel nooit prijsgaf.

Henri-Floris JESPERS

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche