Zaterdag 9 maart werd in de lokalen van het ADVN te Antwerpen de Dr.Ferdinand Snellaertprijs toegekend aan Jean-Pierre Rondas. Na de verwelkoming door voorzitter Hugo Rau werd het verslag van de jury gebracht door Yvo J. D.Peeters. In zijn laudatio weidde Frans-Jos Verdoodt nog uit over de betekenis van Dr. Ferdinand Snellaert. Hij beklemtoonde ook de belangrijke bijdrage van Jean-Pierre Rondas in de wel 500 belangwekkende interviews die hij uitzond gedurende zijn carrière als journalist en producer bij de culturele programma’s van de VRT. In zijn dankwoord werd dit getal onmiddellijk rechtgezet door Jean-Pierre Rondas die verklaarde dat dit getal gemakkelijk oploopt tot 1500 veeltalige interviews in de programma’s “Wereldbeeld” en “Rondas” over internationale cultuur en filosofie. Velen zullen zich de zondagen herinneren waarin we vergast werden op fantastische radio zoals die niet meer gemaakt wordt. Sedert 2007 gaat de aandacht van Rondas voornamelijk uit naar de hervorming van de Belgische staat (in Vlaamse zin), met name in de Gravensteengroep waarvan enkele leden en vrienden aanwezig waren.
Van l. naar r.: prof. Frans-Jos Verdoodt, prof. Johan Swinnen, Yvo J. D. Peeters en Jean-Pierre Rondas
In De hulpelozen van de macht (met een knipoog naar het lied van Jacques Brel “Les paumés du petit matin” vertaald door Ernst van Altena als ”De nuttelozen van de nacht”) verduidelijkt J.-P. Rondas in haarscherpe taal de voortdurende compromis-bereidheid van de nationale politieke families die geleid heeft tot de miskenning van zowat alle gewettigde Vlaamse eisen en waardoor zij tekenden voor hun eigen ondergang.
Joke VAN DEN BRANDT
Prof. Ludo Abicht
Hendrik Carette, vorige laureaat van de Snellaertprijs, en zijn muze
Joke van den Brandt, prof. Manu Waegemans en prof. Frans-Jos Verdoodt
Foto’s: Frank Ivo van Damme
Jean-Pierre RONDAS, De hulpelozen van de macht. Het federale graf van de Vlaamse regeringspartijen, Kalmthout, uitgeverij Pelckmans, 2012, 151 p., 15 €. ISBN 978 90 289 70175 0.