Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
12 mars 2013 2 12 /03 /mars /2013 01:18

 

2012-begin-maart-154RONDAS.jpg

Zaterdag 9 maart werd in de lokalen van het ADVN te Antwerpen de Dr.Ferdinand Snellaertprijs toegekend aan Jean-Pierre Rondas. Na de verwelkoming door voorzitter Hugo Rau werd het verslag van de jury gebracht door Yvo J. D.Peeters. In zijn laudatio weidde Frans-Jos Verdoodt nog uit over de betekenis van Dr. Ferdinand Snellaert. Hij beklemtoonde ook de belangrijke bijdrage van Jean-Pierre Rondas in de wel 500 belangwekkende interviews die hij uitzond gedurende zijn carrière als journalist en producer bij de culturele programma’s van de VRT. In zijn dankwoord werd dit getal onmiddellijk rechtgezet door Jean-Pierre Rondas die verklaarde dat dit getal gemakkelijk oploopt tot 1500 veeltalige interviews in de programma’s “Wereldbeeld” en “Rondas” over internationale cultuur en filosofie. Velen zullen zich de zondagen herinneren waarin we vergast werden op fantastische radio zoals die niet meer gemaakt wordt. Sedert 2007 gaat de aandacht van Rondas voornamelijk uit naar de hervorming van de Belgische staat (in Vlaamse zin), met name in de Gravensteengroep waarvan enkele leden en vrienden aanwezig waren.

2012-begin-maart-159vier.jpg

Van l. naar r.: prof. Frans-Jos Verdoodt, prof. Johan Swinnen, Yvo J. D. Peeters en Jean-Pierre Rondas

In De hulpelozen van de macht (met een knipoog naar het lied van Jacques Brel “Les paumés du petit matin” vertaald door Ernst van Altena als ”De nuttelozen van de nacht”) verduidelijkt J.-P. Rondas in haarscherpe taal de voortdurende compromis-bereidheid van de nationale politieke families die geleid heeft tot de miskenning van zowat alle gewettigde Vlaamse eisen en waardoor zij tekenden voor hun eigen ondergang.

Joke VAN DEN BRANDT

2012-begin-maart-125ABICHT.jpg

Prof. Ludo Abicht

2012 begin maart 113CARETTE

Hendrik Carette, vorige laureaat van de Snellaertprijs, en zijn muze

2012-begin-maart-118WAEGEMANS.jpg

Joke van den Brandt, prof. Manu Waegemans en prof. Frans-Jos Verdoodt

 

Foto’s: Frank Ivo van Damme


Jean-Pierre RONDAS, De hulpelozen van de macht. Het federale graf van de Vlaamse regeringspartijen, Kalmthout, uitgeverij Pelckmans, 2012, 151 p., 15 €. ISBN 978 90 289 70175 0.

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche