Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
8 janvier 2011 6 08 /01 /janvier /2011 04:49

Woensdag 5 januari kreeg ik van Jean Bernard Koeman een exemplaar van zijn nieuw boek, Everything Beautiful is Far  Away  (waar heb ik het toch aan te danken...).

Koeman.jpg

Jean Bernard KOEMAN, Everything Beautiful is Far Away, Timezone 8 Limited, 141 p. Edited by Jean Bernard Koeman, Els Silvrants; essays by Carol Lu, Els Silvrants; translated by Carol Lu, Mandy Xia, Xu Jian; design by Xie Wenyue.

ISBN: 978-988-17144-9-7

In 2000 wilden Luc en Thierry Neuhuys, Kris Kenis en ik de tentoonstelling Kurt Schwitters in het Stedelijk te Amsterdam onder geen beding missen. Bij die gelegenheid bezochten we ook het Amsterdamse kunstenaarsinitiatief W139 aan de Warmoesstraat, waar directeur Jean Bernard Koeman ons trakteerde op een stimulerende rondleiding. Hij bestempelt zichzelf als

beeldend kunstenaar, organisator, tentoonstellingsmaker, scenograaf, docent aan Zwitserse, Zuid-Afrikaanse en Nederlandse academies, kunstverzamelaar, gitarist, hobbykok en culturele veelvraat en kunstbeschouwer tout court. Veel te veel voor één man, zou je zeggen, maar als je me ziet, zul je begrijpen dat het er allemaal inpast.

*

Het nieuwe boek van Koeman, Everything Beautiful is Far Away is ontstaan vanuit de samenwerking van Koeman met sinologe Els Silvrants. Het boek verzamelt een selectie uit de doorlopende serie van duizenden foto's die hij over de hele wereld maakte tijdens reizen, al dan niet verafgelegen landschappen, die hij ooit fotografeerde als documentatie van zijn onophoudelijke Wanderlust. Die foto's bestempelt hij zelf als “rauw en leeg”.

De kijker worden geen droombeelden voorgeschoteld; de foto’s zijn veeleer een poging om de mens vast te leggen die zoekt naar ervaringen. De mens alleen in de natuur. Door het lege landschap wordt hij uiteindelijk gedwongen zijn blik naar binnen te keren. “


*

Bij de presentatie van Everything Beautiful is Far Away onderstreepte Bert Danckaert, zelf fotograaf en docent fotografie en fotogeschiedenis aan de Academie van Antwerpen (KASKA), dat Koeman gewoon met zijn camera notities maakt en zonder pretentie souvenirs plukt.

Het werk in Everything Beautiful is Far Away werd zonder artistieke ambities gefotografeerd maar wordt nu wel als kunstenaarsboek gebundeld in een zeer verzorgde publicatie. De foto’s werden noch chronologisch noch geografisch bij mekaar gebracht, het boek is een intuïtieve en associatieve wandeling doorheen de vele ervaringen die Koemans had tijdens zijn zwerftochten.
Sinologe Els Silvrants-Barclay - die in Beijing woont en het boek mee produceerde - schrijft in haar tekst […] over de traditionele shanshui landschapsschilderkunst die sterk verschilt van de Europese visie [...]. De shanshui (letterlijk ‘berg’ en ‘water’) daarentegen was nooit als realistische afbeelding bedoeld. Het is de ervaring van het landschap op de kunstenaar die hier centraal staat. In de shanshui wordt het landschap het vehikel voor een poëtisch idee. Op het eerste gezicht lijkt dat haaks te staan op de fotografische getuigenissen die Koeman de afgelopen twintig jaar bij mekaar fotografeerde: fotografie kan immers niet anders dan de realiteit kopiëren, vanop één plaats en op slechts één moment. Toch weten we dat foto’s een stuk complexer zijn; de reden waarom iemand net op dat moment vanop die bepaalde plek een foto schoot, legt de geschiedenis van het beeld en zijn maker bloot. Ook de montage van de beelden als losse flarden (en niet als narratief parcours) ondersteunt de shanshui-gedachte achter Koeman beeldenverzameling.

De ogenschijnlijk pretentieloze foto's van Koeman onthullen echter “mine de rien” een pakkende metafysische dimensie.

*

De Nederlands-Belgische beeldend kunstenaar Jean Bernard Koeman (°1964) studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie en de Rijksacademie voor beeldende kunsten in Amsterdam. Hij exposeert in Nederland, België, Canada, China en Palestina. Als gastdocent is hij verbonden aan opleidingen in Nederland, Zwitserland en Zuid-Afrika. Ook adviseert hij verschillende (Nederlandse) organisaties en gemeenten omtrent cultuurbeleid. Koeman was hij directeur van het Amsterdamse kunstenaarsinitiatief w139 (1998 -2002) en is sinds 2004 lid de (Nederlandse) commissie stimuleringssubsidies.

Bij het afscheid van Koeman als directeur van W139 werd een gedenkwaardig boek uitgegeven, Wij Bouwen Nieuwe Zinnen / We Build New Sentences.

KoemanWIJBOUWEN-copie-1.jpg

HFJ

 

Jean Bernard KOEMAN, Everything Beautiful is Far Away, Timezone 8 Limited, 141 p. Edited by Jean Bernard Koemans, Els Silvrants; essays by Carol Lu, Els Silvrants; translated by Carol Lu, Mandy Xia, Xu Jian; design by Xie Wenyue. ISBN: 978-988-17144-9-7.

Wij Bouwen Nieuwe Zinnen / We Build New Sentences, Amsterdam, 2002, ISBN 90 75387 03 02

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche