Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
25 août 2012 6 25 /08 /août /2012 04:29

 

VanrietPartiedecampagne.jpg

Van 9 september tot en met 28 oktober loopt in De Zwarte Panter de tentoonstelling 'Partie de campagne'.

Jan Vanriet schreef zelf een toelichting:

Een paar jaar geleden ontdekte ik Une partie de campagne, de korte film van Jean Renoir (La grande illusion, La règle du jeu) uit 1936, gedraaid naar een verhaal van Guy de Maupassant, de grootmeester in het neerzetten van compacte situaties en het zo treffend schetsen van de codes binnen een burgerlijk milieu. Une partie de campagne vertelt het zondagse uitstapje van een Parijse middenstander met zijn familie naar een uitspanning buiten de stad. Er zijn de rivier, de roeibootjes, de vissteiger en het déjeuner sur l'herbe. Ook zijn er de lokale dandies die voor onverwachte amoureuze tribulaties zorgen. De impressionistische scène met het meisje op de schommel is een icoon uit de cinematografie.

De film werd gedraaid door een jonge, talentvolle equipe, waaronder Luchino Visconti, Jacques Becker en fotograaf Henri Cartier-Bresson. Hij zit vol snedige dialogen en frappeert door het levendige camerawerk. Opvallend is hoe de cineast refereert aan het verleidelijke, zonovergoten oeuvre van zijn beroemde vader, de schilder Auguste Renoir.

Onlangs belandde ik in het dorpje Essoyes, ten zuiden van Troyes, waar ik het zomerkwartier van de Renoirs ontdekte. Op de begraafplaats vond ik ze samen, vader en zoon. Augustes naam staat boven op de gedenkzuil, zo ook zijn bronzen buste. De naam van de zoon is helemaal onderaan gebeiteld, letterlijk een voetnoot.

Het leek me allemaal zo prikkelend dat deze reeks van 71 aquarellen er het gevolg van is. Maar niet alleen de film is aanwezig: ook actuele thema's uit mijn werk, soms autobiografische, klinken hier door.

*

Naast deze omvangrijke reeks aquarellen toont Jan Vanriet grote werken op papier, enkele olieverfschilderijen, tekeningen en een tiental documentaire foto's.

VanrietPartieBOEK.jpg

Bij Ludion verschijnt het boek Partie de campagne, met een begeleidende tekst van Marc Didden. Van dit boek verschijnt een aparte editie op 25 exemplaren met een door de kunstenaar ontworpen foedraal en een mapje waarin twee originele volledig geaquerelleerde gicleeprints.

Partie de campagne, 104 pagina's full color, 24 x 24 cm. Cover: zeefdruk op boekbinderskarton, 24,90 €. De prijs van de bibliofiele editie op 25 exemplaren bedraagt bij voorintekening 450 €, te storten op rekening BE96 0682 0095 2705 van de Vrienden van de Zwarte Panter.

Vernissage zaterdag 8 september van 16 tot 22 uur. Openingswoord door uitgever Robbert Ammerlaan, om 18 uur.

De Zwarte Panter, Hoogstraat 70-74, 2000 Antwerpen.

Donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 13u30tot 18uur.

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche