Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
11 février 2010 4 11 /02 /février /2010 00:57

Donderdagavond 11 maart vindt de vernissage plaats van de tentoonstelling nieuwe werken van Jan Scheirs, een in alle opzichten verrassend ensemble, waarover meer in een volgend bericht.

DSCN8794.jpgWork in progress


Toen Lange Wapper in 1963 vereerd werd met een standbeeld voor het Steen te Antwerpen, ontwaakte hij uit een lange slaap en zette bij monde van Wannes van de Velde de puntjes op de “i”:

Et ondankbaar sinjorenblóed

ee tot z'n schaende vergete

da meh Satan z'n aerfgóed

zoe mor ni wörd gesmete

al da' vertoên

't is ni mer schoên

trekt deur mijn rekening strepe

ik zen vöriêst

nen boêze giêst

dad emme ze ni begrepe

Jan Scheirs heeft wel begrepen dat Lange Wapper een boze geest is, en dat er zeker niet zomaar mag worden gesmeten met Satan z'n erfgoed.

De mythische figuren die zijn jongste werken bevolken, wortelen diep in het collectief onbewuste: naast de onberekenbare Lange Wapper, Kludde, de onoverwinnelijke kwelgeest die verschillende gedaanten kan aannemen om mensen de stuipen op het lijf te jagen; Reinaart, de sluwe en boosaardige vos, symbool van de oplichter die niets of niemand ontziet; Jan zonder Vrees, de dappere volksheld die de Belgische frietjes poogt te redden in een mosselpot à la Broodthaers...

Jan Scheirs eigent zich tijdloze mythische figuren en symbolen toe en introduceert ze via bewuste associaties in een opvallend actueel verhaal. Hij refereert daarbij uitdrukkelijk aan de picturale wereld van Bosch en Breughel. Kwelgeesten zijn immers van alle tijden, nemen nog altijd willekeurige gedaanten aan, en de bedreigde enkeling blijft blootgesteld aan hun burleske maar niet minder doortastende fratsen.

De in alle opzichten verrassende tentoonstelling van het jongste werk van Jan Scheirs werd geconcipieerd als een geheel met epische allures. Het is net of een gordijn opgehaald wordt: “Kijk, zie eens wat we hier hebben!”

Het Toneel van de Wereld.

Huwelijk1.jpgJan en Chantal, Stadhuis, Antwerpen, 10 februari 2010


Henri-Floris JESPERS

The Doorbell Gallery

Gierstraat 7

2000 Antwerpen.

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche