Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
25 janvier 2014 6 25 /01 /janvier /2014 11:56

 

Donderdagavond vond in SansvoiX modern art te Leipzig de vernissage plaats van de groots opgevatte tentoonstelling Jan Scheirs. De.expositie loopt tot 16 maart.

In de fraaie catalogus wordt het project SansvoiX belicht door initiatiefnemer en galeriehouder Fabian Kahl..  

foto-4.JPG

SansvoiX modern art

Uit liefde voor kunst en cultuur en vanuit de wens een bijdrage te leveren tot de verspreiding en bevordering van het creatieve scheppen, besloten we in 2013 het voormalige sorteringscentrum van het Keizerlijke Duitse Spoorwegpostkantoor Leipzig (aanpalend aan het centraal station) te saneren en en uit te bouwen als expositieruimte voor hedendaagse kunst.

Zo ontstond niet alleen een galerie om kunst uit de DDR (de voormalige Deutsche Demokratische Republik) en moderne en avantgardistische kunst te tonen en te verkopen, maar ook een vrije ruimte waarin kunst en evenementen hand in hand gaan. Het project “SansvoiX modern art”, weliswaar ontstaan vanuit een galerie, mag derhalve niet louter als een reeks verkoopstentoonstellingen beschouwd worden. In samenwerking met bekende kunstenaars en curatoren en dank zij depots uit de hele wereld bieden wij informatieve en interessante tentoonstellingen – tot 'aanschouwing', 'beleving' en – vanzelfsprekend – 'verwerving' van de aangeboden kunstwerken.

We verheugen ons in het bijzonder de Belgische kunstenaar Jan Scheirs uit Antwerpen te mogen begroeten in onze nog jonge ruimte. De mythisch-burleske schilderingen van Scheirs zijn enerzijds stevig verankerd in de oud-Vlaamse / Nederlandse beeldende taal; anderzijds drukken ze duidelijk herkenbaar de geest uit van het Europese – en meer bepaald Duitse – expressionisme van de jaren dertig. Ze wortelen niet alleen in het dagdagelijkse maatschappelijke gebeuren maar weerspiegelen o.a. de kringlopende aaneenschakeling van conflicten rond religie, vrijheid en het goede die in het bijzonder “Mitteldeutschland” eeuwenlang beleefde. De toeschouwer laveert tussen wellustige vervoering en bedreigende benauwdheid.

Als cultuurhistorisch monument staat in onze royale expositieruimte een monumentaal fragment van de oorspronkelijke Berlijnse Muur. Symbool van de val van de Muur, waarvan het initiatief uitging van Leipzig, hoofdstad van de “Wende”. Beslissende bestanddelen van de vreedzame revolutie in de DDR waren immers de vredesgebedsstonden in de Nicolaaskerk en de wekelijkse demonstraties die vanaf september 1989 elke maandag plaatsvonden. We willen de blik richten op de kunstige eigenschappen van elk onderdeel van de voormalige Berlijnse murale kunst in plaats van op het waarschuwende gedenkteken – vredessymbool in plaats van grensbevestiging.

Fabian KAHL

2013-november-1215.jpg

 

Tot 16 maart.

Galerie SansvoiX, Brandenburger-Str. 2, Leipzig.

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche