Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
1 janvier 2012 7 01 /01 /janvier /2012 05:37

 

JanLampo.jpg

In de jongste aflevering van Zuurvrij, het onvolprezen tijdschrift van het Antwerpse AMVC / Letterenhuis, publiceert historicus Jan Lampo een onthullend artikel ('Van kakkentisten en artisten') over het Sint-Luybrechtsgilde, een informeel vrijzinnig clubje van kunstenaars, gesticht door de legendarische dichter Theodoor van Ryswyck (1811-1849).

Het merendeel van de gedichten die zijn opgetekend in De Archiven van de Sint-Luybrechtgulde, een verzameling teksten in handschrift in een folioformaat boek dat sinds 1934 in het Letterenhuis berust, zijn dan ook van zijn hand. Het manuscript bevat ook proza en een toneelspel (of 'Kutspel' ) getiteld Stantepinum (à bon entendeur, salut!).

LampoGildeRijswijck.jpg

Lampo situeert dit materiaal in een breder socio-politieke context:

De Luybrechten profileren zich als uitgesproken antiklerikaal, wat des temeer opvalt omdat het 'unionisme' van katholieken en liberalen voorlopig nog hoogtij viert in het jonge België. Ze behoren hiermee tot een in Vlaanderen nauwelijks in kaart gebrachte 'vrijzinnige' traditie die allicht teruggaat tot de Brabantse omwenteling van 1790.

Tot slot van zijn boeiende bijdrage luidt zijn conclusie:

De teksten [….] zijn seksistisch en vrouwonvriendelijk en geven blijk van een soms tamelijk infantiele obsessie met pis en kak. Als ze een beetje eeuwigheid verdienen, komt dat doordat ze laten zien hoeveel spot, verzet, drift en grote dorst er schuilgaan achter de officiële en gemystificeerde geschiedenis van de prille Vlaamse letteren.

Ziehier alvast bij wijze van voorbeeld de navertelling door 'den Door' van het Bijbelse verhaal van Lot. Over de inwoners van Sodom vernemen we:

 

Zy zochten nimmer naer een meisje

Als wy, geheele nachten rond

Maer zaten doorgaens t'liefst van allen

Elkanderen agter in de kont.

 

Of nog, de verzen die Jan Lampo als motto citeert:

 

Wy krauwen en spouwen

In speeksel en zyk.

En rekken en trekken

Op eens na den Dyk.

 

Dan vragen en plagen

Wy teven een hoer,

En neuken in keuken

Op tafel en vloer.

 

Wy neuken en beuken

De wanden in 't rond

En reuselen neuzelen

Een hoer in haer kont.

 

Ach, de zalige lectuur van papieren, échte tijdschriften, ver van de oorverdovende toogpraat van het net. En, jaja, de preutse negentiende-eeuw...

HFJ

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche