Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
24 mars 2014 1 24 /03 /mars /2014 12:38

 

GeirlandtVerheyen

Karel Geirlandt en Jef Verheyen (Foto: Johan Claus, Assenede, 2 oktober 1967)

'Karel Geirlandt was mijn tweede vader', aldus Jan Hoet. 'Hij was een revolutionair, in dat opzicht ben ik een kind van hem.'

Vanaf de jaren Vijftig en de prille jaren Zestig droegen een aantal particuliere initiatieven in beslissende mate bij tot de introductie van de moderne kunst in Vlaanderen na de Tweede Wereldoorlog: De Nevelvlek (Antwerpen), Taptoe (Brussel), Raaklijn (Brugge), Celbeton (Dendermonde), Vereniging voor het Museum van Hedendaagse Kunst (Gent), G 58 – Hessenhuis (Antwerpen) en het Nationaal Centrum voor Moderne Kunst.

GeirlandtHFFlefevre.jpg

GeirlandtHFJLefevrelachend.jpg

Karel Geirlandt, Henri-Floris Jespers en oud-premier Théo Lefèvre (Foto: Johan Claus, Assenede, 2 oktober 1967)

Mr. Karel Geirlandt (1919-1989) was de wegbereider van de instelling die uiteindelijk SMAK zou gaan heten. In 1957 werd onder zijn impuls de Vereniging voor het Museum van Hedendaagse Kunst opgericht, met als doelstelling de realisatie van een autonoom museum. Net als het Museum voor Schone Kunsten te Antwerpen, had het Museum te Gent kennelijk elke voeling met de internationale kunstontwikkelingen verloren.

Het Gentse Museum voor Hedendaagse Kunst werd opgericht in 1975. Het was toen het eerste Belgische museum gewijd aan hedendaagse kunst, gehuisvest onder het dak van het Museum voor Schone Kunsten. Datzelfde jaar werd Jan Hoet aangesteld als directeur van het nieuwe Museum voor Hedendaagse Kunst. Onder zijn beleid groeide de collectie stelselmatig aan en kreeg het museum internationale bekendheid. Het zou echter nog twintig jaar duren eer Jan Hoet en de collectie hedendaagse kunst een eigen en autonoom museum zouden krijgen. In 1999 kreeg het museum zijn eigen gebouw, tegenover het Museum voor Schone Kunsten en kreeg het een nieuwe naam: S.M.A.K. (Stedelijk Museum voor Actuele Kunst). Beide musea functioneren nu als een museumeiland in een parksite aan de stadsring van Gent.

Geirlandt kreeg de eer die hem toekomt. Hij werd herdacht met huldetentoonstellingen in Brussel en Antwerpen en in 1992 werd aan de Universiteit Gent, met de ondersteuning van de Vlaamse Gemeenschap, de leerstoel Karel Geirlandt opgericht.

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche